NaslovnaVESTIRusko "njet" sigurno će zaustaviti novu rezoluciju o Srebrenici, ako je bude...

Rusko “njet” sigurno će zaustaviti novu rezoluciju o Srebrenici, ako je bude — RT Balkan

8. mar 2024 17:32

| Obnovljeno: 8. mar 2024 17:32

“Večernje novosti” su saznale da bošnjački deo misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN u aprilu

Rusko “njet” sigurno će onemogućiti prolazak nove rezolucije o Srebrenici ukoliko se pojavi pred Generalnom skupštinom UN, izjavio je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

“Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ima izuzetne odnose sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom i imajući to u vidu siguran sam da je rusko ‘njet’ definitivno zagarantovano ukoliko se u Savetu bezbednosti nađe ta rezolucija”, rekao je Kojić novinarima.

Nakon saznanja “Večernjih novosti” da bošnjački deo misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN u aprilu, Kojić je ocenio da diplomatija u BiH faktički ne postoji.

On je dodao da bošnjačke diplomate samoinicijativno i tajno pokušavaju da sprovedu određene rezolucije, pa i ovu o Srebrenici, kroz koju bi da se kroz udžbenike u Republici Srpskoj i celoj BiH uvrste termin koji ne odgovara onome što se dešavalo u Srebrenici.

Kojić je podsetio da je Vlada Srpske u vreme dok je bio direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica formirala Međunarodnu komisiju koja se bavila istraživanjem stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, pa i Bošnjaka, i konstatovala da nema definiciju genocida.

“Komisija je takođe konstatovala da su se strašni zločini dešavali od 1991. do 1995. godine nad srpskim narodom, što Bošnjaci ni na koji način nisu želeli da potvrde, niti prihvate, a nažalost, nisu to želele da prihvate ni institucije kao što je Haški tribunal koji je oslobodio Nasera Orića, koga je onda oslobodio i Sud BiH”, naveo je Kojić u izjavi za Srnu.

Kojić je napomenuo da oni kroz prizmu te rezolucije pokušavaju da kažu da je to put ka pomirenju naroda.

“Put ka pomirenju naroda jeste kada se priznaju učinjeni zločini i kada se da prava kvalifikacija tih zločina, a ne kada se pokušava graditi unitarna BiH kroz zločine koji su se dešavali”, naveo je Kojić.

Dodao je da je to prisutno i kod Bošnjaka i kod međunarodne zajednice.

Kojić je naveo da će pomirenja biti kada Bošnjaci kažu da su počinili zločine nad Srbima u Podrinju, ali oni ne žele da naprave korak ka pomirenju već prave još veću krizu unutar BiH.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rusko #njet #sigurno #će #zaustaviti #novu #rezoluciju #Srebrenici #ako #bude #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja