NaslovnaVESTINepodnošljiva lakoća ugrožavanja slobode izražavanja — RT Balkan

Nepodnošljiva lakoća ugrožavanja slobode izražavanja — RT Balkan

9. mar 2024 21:02

| Obnovljeno: 9. mar 2024 21:02

UNS poziva međunarodne novinarske organizacije da se usprotive cenzurisanju sadržaja ruskih medija na Jutjub platformi, dok novinarka Ljiljana Smajlović konstatuje da se “zapadne sile pretvaraju u parodiju Sovjetskog Saveza”

Jutjub je ponovo skinuo sa ove platforme i cenzurisao sadržaje RT Balkan. Bez upozorenja i obrazloženja ugašena su tri kanala koje je pokrenuo RT Balkan: “Mojih pet minuta” glavnog urednika Nikole Vrzića, podkast “Lokomotiva” autora Tiosava Purića i Marka Nikolića, i “Relativizacija” Ljiljane Smajlović.

Blokirani su i svi kanali Sputnjika, među njima i kanal glavnog urednika Ljubinke Milinčić “Moj pogled na Rusiju”.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević za RT Balkan kaže da može samo da ponovi ono što je ovo udruženje saopštilo kada su prvi put ugašeni RT i Sputnjik na Jutjubu.

“Dakle, UNS smatra da sankcije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini ne bi smele da ugrožavaju slobodu emitovanja medijskog sadržaja koji ne predstavlja govor mržnje i poziv na nasilje”, ističe Rakočević.

UNS je pozvao međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija, a posebno Međunarodnu (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ) da se usprotive ovom vidu uskraćivanja slobode informisanja i cenzurisanju sadržaja ruskih medija na Jutjub platformi.

“Trideset i pet godina posle rušenja Berlinskog zida, Sjedinjene Američke Države sve manje liče na Ameriku koja je pobedila u Hladnom ratu”, konstatuje za RT Balkan novinarka Ljiljana Smajlović, autorka emisije “Relativizacija”.

“Gušeći slobodu izražavanja koja je 1989. toliko doprinela njihovom ideološkom trijumfu, zapadne sile pretvaraju se u parodiju Sovjetskog Saveza. Takvo je ponašanje somnambulno. Možda bi bilo dobro da im to neko pogleda”, kaže Ljiljana Smajlović.

Smajlović o ukidanju kanala "Relativizacija": Ovde i dalje sme da se misli, a sila ne trpi "vakuum"

Jutjub, inače, prema osnovnim pravilima kompanije, nakon izricanja tri uzastopna upozorenja u roku od 90 dana može automatski da ugasi kanal, ali nikakva upozorenja našoj redakciji nisu stizala.

Osim ove američke kompanije, i Evropska unija preko Evropske akademske mreže (GEANT) cenzuriše internet sadržaj na srpskim univerzitetima, naučnim institutima, školama i drugim naučnoistraživačkim organizacijama u našoj zemlji. Bez obzira na to što Srbija nije članica Evropske unije. 

Tako je domen RT Balkan zabranjen za oko milion korisnika na računarima u posedu državnih institucija iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture. 

Što se tiče Jutjuba, o njihovim “uređivačkim” potezima početkom februara govorila je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući blokiranje nekoliko desetina kanala regionalnih ogranaka Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK). 

Ona je navela da su “samovolja i politička cenzura postale svakodnevna norma” na toj platformi, kao i da kompanija sprovodi svoju liniju beskompromisnog čišćenja informacionog prostora od bilo kakvih klica neslaganja, kako je naglasila. 

“To nije ništa drugo do manifestacija nemoćne zlobe Vašingtona i njemu poslušnih medijskih giganata”, rekla je tada Zaharova.

Glavni kanal RT Balkan ugašen je na Jutjubu nakon samo tri nedelje na ovoj platformi, početkom decembra 2022. godine. Ni tada, takođe, nije bilo nikakvog upozorenja ili obrazloženja zbog čega je sadržaj prekršio korporativna pravila, pa se kao jedino moguće objašnjenje nameće ono o nepodobnosti i cenzuri mišljenja “druge strane”, one koja bi trebalo da se čuje u svakom objektivnom novinarstvu.  

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nepodnošljiva #lakoća #ugrožavanja #slobode #izražavanja #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja