NaslovnaBIZNISBilans 2023 godine Gebrüder Weiss zadržava kurs

Bilans 2023 godine Gebrüder Weiss zadržava kurs

Logistička kompanija beleži 2,47 milijardi evra neto prometa. Sa 187 miliona evra, to je najveći obim investicija u istoriji kompanije

Izvor: Gebrüder Weiss / Schlaghuber)

Međunarodna transportna i logistička kompanija “Gebrüder Weiss” završila je 2023. poslovnu godinu sa neto prometom od 2,47 milijardi evra (2022: 3 milijardi evra). Uprkos ovom padu, kompanija je ispred svog trenda rasta od 2015 do 2020. Posebni efekti uslovljeni virusom korone iz prethodne dve godine nisu se nastavili u 2023. godini. Kao rezultat toga, neto promet u poslovnoj oblasti Air & Sea se vratio na prethodni nivo od 774 miliona evra. Zbog visokih vozarina brodskih i avio kompanija, “Gebrüder Weiss” je prošle godine u ovoj diviziji ostvario 1,27 milijardi evra.

Promet u poslovnim oblastima drumskog transporta i logistike bio je stabilan sa 1,45 milijardi evra (2022: 1,48 milijardi evra), uz pad cena energije i goriva. Koeficijent sopstvenog kapitala porastao je na 63 procenta (2022: 60 procenata), što čini kompaniju otpornom na krizu i pozicionira je kao sigurnog poslodavca.

 2_Transport_2 copy.jpg

Izvor: Gebrüder Weiss / Schlaghuber)

“Uprkos slabijoj konjukturi, uspeli smo da doprinesemo uspehu naših klijenata na njihovim globalnim prodajnim tržištima sa prvoklasnom uslugom i povećamo prisustvo kompanije Gebrüder Weiss sa novim lokacijama u SAD i Nemačkoj. To prvenstveno možemo da zahvalimo strasnoj posvećenosti naših zaposlenih. Geopolitički sukobi i smanjeni globalni ekonomski rezultati imali su negativan uticaj na promet i transportovane količine robe. Zbog naše stabilne finansijske situacije, i dalje smo bili u mogućnosti da sprovedemo sveobuhvatan investicioni program za proširenje lokacija i usluga u 2023. godini”, objašnjava Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije “Gebrüder Weiss”. Zbog virusa korone mnogi projekti su odloženi. Ali su sada mogli biti realizovani u 2023. godini.

 3_Wolfram_Senger_Weiss copy.jpg

Izvor: Gebrüder Weiss / Ohligschläger

Ulaganja u proširenje mreže

Sa rekordnim obimom ulaganja od 187 miliona evra, “Gebrüder Weiss” je konsolidovao svoju mrežu na nemačkom i američkom tržištu, kao i u jugoistočnoj Evropi, ali je takođe investirao u projekte svojih klijenata i održivu proizvodnju energije. Naročito u Bavarskoj, logistička kompanija je učvrstila svoju poziciju preuzimanjem i kupovinom nekretnina u Bajrojtu, Konradsrojtu, Nirnbergu i izgradnjom novog logističkog terminala u Štraubingu. Mreža SAD je proširena novim lokacijama u Majamiju i Laredu u Teksasu. Ostali investicioni projekti uključivali su drugu lokaciju u Bukureštu, proširenje logističkog terminala u Mađarskoj i izgradnju novog logističkog skladišta u Gracu i u mestu Rojte u Tirolu. Kao rezultat preuzimanja, broj zaposlenih na 180 lokacija širom sveta porastao je na 8.600 (2022: 8.400). Paralelno sa širenjem mreže, “Gebrüder Weiss” je investirao u digitalizaciju upravljanja lancem snabdevanja.

 4_Management Board copy.jpg

Izvor: Gebrüder Weiss / Ohligschläger

Korisnički myGW portal na bazi veba proširen je tako da uključuje funkcije analize zaliha (analitiku skladišta). myGW portal nudi transparentnost duž celog lanca snabdevanja i služi klijentima kao centralna informaciona i komunikaciona platforma za sve što utiče na njihove globalne pošiljke, kao što je praćenje u realnom vremenu i očekivano vreme prispeća pošiljke (ETA – Estimated time of arrival).

Iskorišćavanje obnovljivih izvora energije

Kompanija je napredovala u dekarbonizaciji sopstvenih poslovnih aktivnosti. Tri četvrtine naših sopstvenih potreba za električnom energijom u regionu D-A-CH već je pokriveno solarnom energijom koju proizvodimo sami. U 2023. godini, logistička kompanija je pustila u rad devet dodatnih pogona u D-A-CH području i u istočnoj Evropi. Ukupno 27 fotonaponskih sistema proizvelo je 5.850 megavat sati električne energije, što je rezultiralo da se količina ušteđene emisije CO2 udvostručila na 2.750 tona. U isto vreme, Gebrüder Weiss od 2011. godine obezbeđuje ekološki prihvatljivu mešavinu električne energije sa svojim vetroparkom u severnoj Nemačkoj.

Kao deo željene klimatske neutralnosti u radu sopstvenih sistema i kamiona kompanije do 2030. godine, kompanija se sve više fokusira na sopstveni vozni park. Logistička kompanija već isporučuje robu naručenu preko interneta krajnjim kupcima u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji koristeći e-transportere. U Nemačkoj će ove godine biti puštena dva akumulatorska električna kamiona, a u Austriji će biti nabavljeni dodatni električni kamioni i električna dostavna vozila.

 5_E-Transporter copy.jpg

Izvor: Gebrüder Weiss / Zsolt

Za period tranzicije na e-mobilnost, veliki deo sopstvenog voznog parka kompanije u Austriji prelazi na korišćenje hidrogenizovanog biljnog ulja (HVO).
Nakon pada svetske trgovine i recesionih tendencija, “Gebrüder Weiss” očekuje blagi ekonomski oporavak od druge polovine 2024. godine, a samim tim i opet pozitivniji razvoj prometa – podstaknut pojedinačnim uspešnim nacionalnim kompanijama. Wolfram Senger-Weiss.

“Sada imamo koristi od činjenice da smo pozicionirani širom sveta i da možemo brzo da reagujemo na ekonomska kretanja u pojedinim regionima sa neophodnim lokalnim logističkim uslugama. Istovremeno, vidimo da je naša strategija ‘Best of both worlds‘ potvrđena. Poslednjih nekoliko godina posebno se pokazalo koliko je važno ulagati i u razvoj operativne mreže i u digitalnu kompetenciju kompanije.

O kompaniji

Gebrüder Weiss Holding AG, sa sedištem u Lauterahu (Austrija), je globalna logistička kompanija koja pruža kompletne logističke usluge sa oko 8.600 zaposlenih i 180 lokacija u vlasništvu kompanije. Kompanija je ostvarila godišnji promet od 2,47 milijardi evra (2023). Portfolio uključuje transportna i logistička rešenja, digitalne usluge i upravljanje lancem snabdevanja.

 6_PV-Anlage_Belgrad copy.jpg

default
Izvor: Gebrüder Weiss

Kombinacija digitalne i fizičke kompetencije omogućava grupi da brzo i fleksibilno reaguje na potrebe kupaca. Zbog velikog broja ekoloških, ekonomskih i socijalnih mera, ovo porodično preduzeće, čija istorija seže u prošlost više od 500 godina, smatra se i danas predvodnikom na području održivog privređivanja.

(J.N./EURACTIV.rs)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bilans #godine #Gebrüder #Weiss #zadržava #kurs

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja