NaslovnaVESTIBez vraćanja imovine Dečanima nema članstva Prištine u Savetu Evrope — RT...

Bez vraćanja imovine Dečanima nema članstva Prištine u Savetu Evrope — RT Balkan

11. mar 2024 15:00

| Obnovljeno: 11. mar 2024 15:00

Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da bez poštovanja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani “Kosovo” ne može postati članica Saveta Evrope.

“Javno smo izjavili da je Savet Evrope organizacija vladavine prava i nesprovođenje presude vašeg Ustavnog suda je jasno kršenje vladavine prava i nije najbolji način da se ovaj cilj postigne što je pre moguće”, rekao je Rode.

On je kazao da je “Kosovo” demokratska država i dodao da u “demokratskoj državi postoji garanta ustava, a to je Ustavni sud, a i da je taj sud doneo pravosnažnu odluku koju treba sprovesti”.

“Dozvolite mi da ponovim da želimo da Kosovo postane članica Saveta Evrope jer postoji velika simpatija da Kosovo postane članica, ali sada je na Kosovu da uradi svoj deo na putu ka članstvu u Savetu Evrope i ne želim da ponavljam pozive svih međunarodnih organizacija ili vlada, ali se slučaj manastira Dečani mora sprovesti”, istakao je nemački ambasador.

Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa “Evropa nostra”.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca. Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bez #vraćanja #imovine #Dečanima #nema #članstva #Prištine #Savetu #Evrope #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja