NaslovnaRAZONODAIma li pilota u avionu – kapetan i kopilot spavali 28 minuta

Ima li pilota u avionu – kapetan i kopilot spavali 28 minuta

Zvuči kao scenario za film ali ovo se stvarno dogodilo. Kapetan i kopilot indonežanske aviokompanije „Batik er” istovremeno su zaspali tokom leta. Avionom je tokom dremke posade koja je trajala 28 minuta, upravljao autopilot.

Možda bi ovaj incident ostao neotkriven da kontrola leta nije zabeležila grešku u navigaciji. Avion je jednostavno skrenuo sa kursa a na pozive kontrolora leta iz aviona niko nije odgovarao.

U avionu tipa Boing 737, koji je 25. januara leteo između provincije Sulavezi i glavnog grada Indonezije, Džakarte,  bila su 153 putnika i četiri pripadnika kabinskog osoblja. Oni nisu znali da su piloti zaspali.   

Istraga je utvrdila da se kopilot uoči leta požalio kapetanu na umor. Kako je rekao, nije se odmorio kako treba. Kopilot star 28 godina je kasnije izjavio da su razlog umora bile obaveze oko dece. On se redovno budio noću da pomogne supruzi da nahrani ćerke.  


(Wikipedia/Fire Law Stone)

Nakon poletanja sa aerodroma Kendari i postizanja maksimalne visine, kapetan je saopštio da će da se odmori i odmah je zaspao. Upravljanje avionom preuzeo je kopilot kojeg je tačno 90 minuta nakon poletanja savladao san.   

Kada je avion ušao u vazdušni prostor kontrole leta u Džakarti, posada aviona nije odgovarala na pozive. Tek 28 minuta od poslednje komunikacije kapetan se probudio, uspostavio radio komunikaciju sa kontrolom leta i avion vratio na ispravni pravac leta. Tada je probudio i kopilota. Pokrenuta je istraga a do njenog okončanja svi članovi posade sa spomenutog leta su prizemljeni.      

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ima #pilota #avionu #kapetan #kopilot #spavali #minuta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja