NaslovnaPLANETAIzrael i Hamas ni blizu dogovora o primirju u Pojasu Gaze

Izrael i Hamas ni blizu dogovora o primirju u Pojasu Gaze

DOHA – Izrael i Hamas nisu ni blizu dogovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, izjavio je danas portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžid al-Ansari upozorivši da je situacija i dalje “veoma komplikovana”.

Uprkos višenedeljnim razgovorima u kojima su učestvovali američki, katarski i egipatski posrednici, muslimanski sveti mesec Ramazan počeo je u ponedeljak bez primirja i razmene zarobljenika, prenosi Al Džazira.

“Nismo ni blizu dogovora, što znači da ne vidimo da se dve strane približavaju opcijama koje bi mogle da reše trenutno nesaglasje oko sprovođenja sporazuma”, rekao je al-Ansari i potvrdio da sve strane nastavljaju da rade na pregovorima kako bi se dogovor postigao dok traje Ramazan.

Prema njegovim rečima cilj posrednika od poverenja u ovom slučaju nje vršenje pritiska na Hamas.

Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas da se prekid vatre u Pojasu Gaze uspostavi na najmanje šest nedelja.

“Želim da čestitam Ramazan više od 1,8 milijardi muslimana širom sveta. Ove godine, ova sezona mira dolazi u vreme sukoba i bola za mnoge muslimanske zajednice, uključujući Ujgure u Sinđangu, Rohindže u Burmi i Bangladešu i Palestince u Gazi”, naveo je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Dodao da je humanitarna situacija u Gazi “srceparajuća”.

“Dok isporučujemo dodatnu pomoć Gazi, nastavićemo da radimo bez prestanka na uspostavljanju prekida vatre na najmanje šest nedelja u okviru sporazuma o oslobađanju talaca. Takođe ćemo nastaviti da težimo rešenju o dve države kako bismo osigurali da Palestinci i Izraelci imaju jednake slobode, dostojanstvo, bezbednost i prosperitet. Mir je moguć, neophodan je i to hitno”, poručio je Blinken.

IDF: Hezbolah ispalio oko 100 raketa na Izrael

Militantna islamska organizacija Hezbolah izvela je jutros dva napada iz Libana na sever izraela, tokom kojih je ispaljeno oko 100 raketa, saopštila je izraelska vojska.

U prvom napadu ispaljeno je oko 70 raketa iz Libana na Golansku visoravan, što je jedan od najsnažnijih raketnih napada koji je Hezbolah izveo na izraelsku teritoriju, prenosi Tajms of Izrael.

U drugom napadu ispaljeno je oko 30 raketa.

Prema prvim informacijama, u napadima nema povređenih.

Suficit tekućeg računa Izraela u četvrtom kvartalu 2023. rekordnih 10,5 milijardi dolara

Izrael je u četvrtom kvartalu 2023. zabeležio rekordni suficit tekućeg računa u iznosu od 10,5 milijardi dolara, objavio je danas izraelski Centralni zavod za statistiku (CBS) na svom vebsajtu.

Suficit tekućeg računa Izraela za celu 2023. iznosi 25,3 milijarde dolara. 

U trgovini robom i uslugama je Izrael u 2023. zabeležio suficit od 18,6 milijardi dolara, što je više u odnosu na trgovinske suficite iz 2022. i 2021. godine.

Vrednost izraelskog izvoza je u 2023. godini pala za 10 miljardi dolara na 156,5 milijardi dolara, a vrednost uvoza za 13,2 milijarde dolara na 137,8 milijardi dolara.

Politiko: Bajden će razmotriti pomoć Izraelu u slučaju invazije na Rafu

Predsednik SAD Džozef Bajden razmotriće uslovljavanje vojne pomoći Izraelu ako ta zemlja otpočne invaziju većih razmera na Rafu, u Pojasu Gaze, piše Politiko pozivajući se na četiri upućena američka zvaničnika.

Kako navodi portal, činjenica da bi Bajden uzeo u obzir ovaj korak odražava ekstremne napetosti u njegovim odnosima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je odbacio “suptilnije napore administracije predsednika SAD da kontroliše situaciju u Gazi”.

Iako Bajden nije doneo nikakvu odluku o ograničavanju budućih transfera oružja, zvaničnici su rekli da bi on to mogao da učini ako Izrael pokrene novu operaciju koja dodatno ugrožava palestinske civile.

Jedan od zvaničnika je istakao da je Bajden “definitvno razmišljao” o uskraćivanju pomoći.

Berns: Neophopdan prekid vatre da bi se pomoglo izgladneloj deci u Gazi

Direktor američke CIA-e Vilijam Berns izjavio je da je neophodan prekid vatre kako bi se pomoglo izgladneloj deci u Gazi.

On je na godišnjem saslušanju u Senatu, o pretnjama širom sveta, rekao da je postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi ključno za rešavanje velike humanitarne krize u enklavi, prenosi američki Politiko.

“Realnost je da postoje deca koja umiru od gladi. Ona su neuhranjena zbog činjenice da humanitarna pomoć ne može da stigne do njih. Veoma je teško efikasno distribuirati humanitarnu pomoć osim ako nemate prekid vatre”, rekao je Berns.

Prema oceni Politika ove Bernsove izjave su najjačih do sada koje je rekao neko od zvaničnika obaveštajnih službi i dolaze u trenutku kada je Bajdenova administracija pod sve većim pritiskom da natera Izrael da dozvoli veću pomoć u Gazi.

Brod sa 200 tona pomoći za Gazu krenuo iz Larnake

Brod koji prevozi skoro 200 tona hrane za Gazu napustio je jutros luku Larnaka na Kipru, u okviru testiranja novog pomorskog koridora za direktnu dostavu pomoći palestinskoj enklavi.

Brod u vlasništvu španske nevladine organizacije “Open Arms” isplovio je iz luke Larnaka, sa baržom koja nosi osnovne životne namirnice, a nije poznato gde je planirano da pristane kad stigne do Gaze, prenosi BBC.

Misiju, koju najvećim delom finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, organizuje američka nevladina organizacija “World Central Kitchen”, dok španska nevladina organizacija “Open Arms” obezbeđuje brod.

Inicijativa se sprovodi odvojeno od američkog plana za izgradnju i upravljanje plutajućim pristaništem u blizini obale Gaze, što će omogućiti brzu isporuku humanitarne pomoći, navodi BBC.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izrael #Hamas #blizu #dogovora #primirju #Pojasu #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja