NaslovnaRAZONODAProdužena izložba Milića od Mačve

Produžena izložba Milića od Mačve

Izložba „Nebeski Milić” u Domu Jevrema Grujića  otvorena  povodom 90. godišnjice rođenja slavnog srpskog slikara Milića Stankovića produžena je do 30. aprila.

Posetioci  mogu da vide više od 60  slika Milića od Mačve, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije.

Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, ali na njoj se nalaze i ona prepoznatljiva kao što su: „Ponovljena prošlost” ili „Posveta prahu Leonida Šejke”.

Autorke izložbe Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti, naglašavaju da je „izložba prilika da se ponovo istakne rad i stvaralaštvo srpskog Barbarogenija koji u sebi krije razbarušenost Dalija i svestranost Leonarda i pozvale posetioce da se pažljivo zagledaju i obilje simbola i višeslojnost poruka koje kriju njegova dela.  

Prema seljačkom sanovniku, za decu rođenu krajem oktobra, početkom novembra meseca, pisalo je – ako se ne razvije u vojnika, on će otići u umetnike. Baš jednog takvog oktobra meseca 1934. godine u polju kukuruza rodio se Milić Stanković.

Rođen u Belotiću na području Mačve, odrastao je u seoskom krajoliku sa majkom Desankom i ocem Radovanom.

Tokom gimnazije, Milić je izgovorio „Slikarsku zakletvu” samom sebi u ogledalu! Rekao je: „Ja moram biti slikar! Biću slikar i od slikarstva ću samo živeti!”, prihvatajući svoju sudbinu.

Organizovao je više od sto samostalnih izložbi održanih širom sveta – od Severne Amerike, preko Brisela, Rima, Pariza i Beča. Znanje iz arhitekture, koju je jedno vreme paralelno studirao sa Likovnom akademijom, upotrebio je za podizanje tri kule, u Beogradu, Belotiću i na Zlatiboru, koje su bila mesta stvaranja, okupljanja i druženja, a danas mesta sećanja i čuvanja njegovog lika i dela.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića: četvrtak i petak od 15.00 do 20.00 časova i subota i nedelja od 11.00 do 16.00 časova.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Produžena #izložba #Milića #Mačve

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja