NaslovnaRAZONODAZloupotreba sporta - ekstremna desnica regrutuje članove u teretanama

Zloupotreba sporta – ekstremna desnica regrutuje članove u teretanama

LONDON – Aktivisti ekstremne desnice u Velikoj Britaniji regrutuju mlade u teretanama i fitnes centrima u kojima se treniraju borilačke veštine, navodi se u izveštaju antirasističke organizacije „Nada, ne mržnja”.

Takvi klubovi su nastali prošle godine iz pokreta Aktivni klub koju je osnovao američki ekstremno desni aktivista Robert Rundo, a jedan najbrže rastućih i najuticajnijih klubova u  ekstremnoj desnici je „Aktivni klub Škotska”, prenosi Tajms.

U izveštaju piše da su članovi te organizacije, koju je osnovala organizacija koja zagovara superiornost bele rase „Patriotska alternativa”, slali lažne dojave o bombama i marširali zajedno sa zabranjenom terorističkom grupom Nacionalna akcija.

Namera ekstremista je da privuku mlade muškarce i da kanališu njihova uverenja na nešto opipljivo, van interneta, fizički ih pripremajući za potencijalni konflikt u budućnosti između etničkih grupa ili za fašističku revoluciju.

Ovaj pokret je odgovor na čestu kritiku ekstremne desnice da je pasivna van interneta, te se njeni članovi ohrabruju da osnivaju svoje klubove, ali i da čuvaju svoju anonimnost na internetu zamućivanjem lica i drugih prepoznatljivih karakteristika, poput tetovaža.

Aktivni članovi ovih klubova doživljavaju sebe kao elitne jedinice ekstremne desnice koja je u Velikoj britaniji od rata u Gazi, sve oštrije podeljena u ogromnom porastu i antiseminizma i mržnje prema muslimanima.

Bivši lider Britanske nacionalne partije Nik Grifin i Mark Kolet iz neonacističke Patriotske alternative podržavaju Palestinu protiv „cionističkih uticaja”, dok su anti-muslimanski aktivisti poput Tomija Robinsona su zauzeli pro-izraelski stav.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zloupotreba #sporta #ekstremna #desnica #regrutuje #članove #teretanama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja