NaslovnaHRONIKAZoran Petrović Šempa ubijen pre 26 godina

Zoran Petrović Šempa ubijen pre 26 godina

Zoran Petrović Šempa, visokopozicionirani pripadnik tadašnjeg “surčinskog klana” i jedan od najbližih saradnika vođe tog klana Ljubiše Buhe Čumeta, ubijen je na današnji dan pre tačno 26 godina. Dejan Milenković Bagzi kasnije je, kao svedok saradnik na suđenju pripadnicima “zemunskog klana”, tvrdio da je prisustvovao tom ubistvu i da je Šempu pucnjima iz “gloka” ubio lično Čume, inače svedok saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Policija je, uprkos tome, za ubistvo Šempe sumnjičila Čumetovog kuma, Zorana Živkovića iz Požarevca, jednog od braće Fiškal, koji je na dan likvidacije Petrovića bio u Surčinu.

Šempa je izrešetan 13. marta 1998. godine, u 16.15, u Surčinu. Zločinu je prethodila filmska jurnjava automobilima, tokom koje su Petrovića pogodili smrtonosni hici. Preminuo je u Oračkoj ulici za volanom svog auta nedaleko od Čumetovog stambeno-poslovnog kompleksa “Kotobanja“.

YouTube/Rudar7

Zoran Petrović Šempa

Dejan Milenković Bagzi kasnije je tvrdio da je prisustvovao ubistvu Petrovića i da je Šempu pucnjima iz “gloka“ ubio lično Čume. Kao svedok saradnik na suđenju pripadnicima “zemunskog klana”, Bagzi je Buhu okrivio ne samo za ubistvo Šempe, već i za likvidacije Branislava Lainovića Dugog, Zorana Davidovića Ćande i Mirka Tomića Bosanca, i to iz istog “gloka”.

Bagzi je tvrdio da mu je Čume, posle zločina, naredio da na automobilu kojim je jurio Šempu zameni sva četiri točka i istopi “glok“, kako bi prikrio tragove zločina.

Očevici su opisali automobil iz kog je pucano na Šempu i on je odgovarao vozilu kojim je upravljao Čume, a koje se vodilo na njegovog kuma Fiškala. Policija je proveravala automobil, ali se šare na gumama nisu poklapale sa onima na mestu ubistva zbog toga što je Bagzi, navodno po Čumetovom naređenju, zamenio točkove.

Skrivanje u inostranstvu

Policija je kasnije, ipak, utvrdila da je to automobil iz kog je pucano na Petrovića, a koji je bio vlasništvo Zorana Živkovića, koji je tog dana bio u Surčinu. Zanimljivo je bilo i to što je Buha, posle Šempinog ubistva, svog kuma Zorana Fiškala, koji se jedno vreme skrivao u beogradskom naselju Višnjica, prebacio u inostranstvo, dok se ne slegne prašina posle smaknuća Petrovića, a tamo je bio od petooktobarskih promena.

Tokom istrage ubistva Petrovića, policija je sve vreme sumnjičila Čumetovog kuma Zorana Živkovića, na koga se vodio sporni automobil. Verovalo se da je Čume bio u tom automobilu u toku jurnjave i pucnjave, ali da je Živković taj koji je pucao i ubio Šempu.

Zoran i njegov brat Dragan bili su poznati kao braća Fiškal. Ono što je Arkan bio u Beogradu, oni su bili u Požarevcu. Njih dvojica, kao i Šempa, vedrili su i oblačili početkom devedesetih u Požarevcu i čak su bili nerazdvojni drugovi. Međutim, u jednom trenutku su zaratili.

Pričalo se da je Čume posle ubistva Šempe sklonio Fiškale u inostranstvo, ali i da je dok su oni tamo boravili navodno planirao i njihovu likvidaciju. To, međutim, nikad nije zvanično dokazano. Zoran Živković ubijen je 31. januara 2001. godinu u Požarevcu, a Dragan 14. marta, baš kad je bratu dao 40-dnevni pomen. Ubistva Šempe i braće Fiškal nikad nisu rasvetljena.

Obustavljena istraga

Tadašnje Okružno javno tužilaštvo podnelo je, sredinom maja 1998. godine, sudu zahtev za pokretanje istrage protiv Dragana i Zorana Živkovića zbog sumnje da su 13. marta te godine u Oračkoj ulici u Surčinu ubili Petrovića.

U zahtevu je bilo navedeno da je Petrović ubijen u trenutku dok je bio za volanom svog automobila, hicima iz pištolja kalibra devet milimetara PARA, ispaljenim iz vozila koje je stajalo tik uz njegovo. Petrovića su kuršumi pogodili u glavu i on je na mestu preminuo. U pucnjavi je teško ranjen Nedeljko Todorović, koji se nalazio na mestu suvozača.

YouTube/ Mario Sekulic

Braća Fiškal: Zoran i Dragan Živković

Okružni sud u Beogradu je istragu pokrenuo 18. maja 1998. godine. Postupak je vodio sudija Miodrag Paunović. Posle sprovedene istrage, zbog nedostatka dokaza, sud je istragu obustavio 8. juna iste godine i odustao od krivičnog gonjenja braće Živković.

Prema pričama koje kruže Požarevcem, na dan Petrovićevog ubistva Zoran Živković je boravio u Surčinu, kod svog kuma Čumeta, dok je stariji brat Dragan sa još nekoliko prijatelja, sa oružjem nagotovs, sedeo u jednom od požarevačkih kafića. Po ovoj verziji zločina, Šempa se toga dana vraćao “mercedesom” iz Beograda, kada mu je kod požarevačke naplatne rampe na pejdžer stigla poruka da hitno dođe u centar Surčina.

Tamo ga je navodno čekao Zoran Fiškal sa Ljubišom Buhom Čumetom. Posle jurnjave automobilima surčinskim ulicama, Zoran Fiškal je sa više metaka likvidirao Šempu. Prema pričama očevidaca, posle dojave o Šempinoj smrti Dragan Fiškal i njegovo društvo u kafiću u Požarevcu nisu skrivali zadovoljstvo i dugo su slavili.

Jake kumovske veze

Sredinom devedesetih godina u Požarevcu su bile aktivne dve grupe kriminalaca – jedna okupljena oko braće Fiškal i druga kojom je komandovao Zoran Petrović Šempa. U grupi braće Fiškal nalazio se i Mlađan Mićić Pacov, tada kriminalac manjeg kalibra iz sela Smoljinac nadomak Požarevca, koji je kao saradnik “zemunskog klana” izdržavao zatvorsku kaznu u KPZ “Zabela” zbog preprodaje narkotika.

Printscreen/Youtube/b92

Ljubiša Buha Čume

Požarevački kriminalci su kumovskim vezama bili dobro povezani sa beogradskim podzemljem. Ljubiša Buha Čume bio je kum braće Fiškal, braća Bambalić bili su Šempini kumovi, dok se Pacov nešto kasnije okumio sa vođom “zemunskog klana” Dušanom Spasojevićem. U to vreme pripadnici ovih grupa su dobro sarađivali.

Zoran Živković Fiškal i Šempa početkom devedesetih godina bili su nerazdvojni drugovi. Pričalo se da su izvesno vreme zajedno boravili u zemljama zapadne Evrope, dok su kasnije bili neprikosnoveni gospodari ilegalnog tržišta deviza u Požarevcu. Likvidaciji Šempe, za koju je svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi direktno optužio Ljubišu Buhu Čumeta, prethodio je pokušaj ubistva ispred požarevačke picerije “San Marko” kada je na njega pucao upravo Pacov. Šempa je preživeo, a prema nezvaničnim informacijama, Pacov je morao, navodno, da mu plati 100.000 maraka da bi ga ovaj ostavio u životu.

Zoran Petrović Šempa je u međuvremenu zbog neraščišćenih računa u preprodaji narkotika zaratio i sa svojim kumovima, braćom Bambalić. U sukobu sa njima Šempa je izvukao deblji kraj, jer je nakon jedne tuče izgubio oko, posle čega mu je ugrađeno stakleno.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zoran #Petrović #Šempa #ubijen #pre #godina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja