NaslovnaRAZONODAMali čovekoliki majmun je bliži izumiranju nego što se strahovalo

Mali čovekoliki majmun je bliži izumiranju nego što se strahovalo

Giboni ili mali čovekoliki majmuni hodaju dvonožno sa podignutim rukama za balansiranje pa podsećaju na hodače na užetu. Ipak, njihovo glavno kretanje je njihanje među drvećem gde mogu da skoče sa grane na granu koje su udaljene i do 15 metara sa brzinom od 55 kilometara na sat. Kod većine gibona ženke i mužjaci su različitih boja.

Giboni nestaju

Najmanje jedinki ima hajnanski gibon – svega 37.

Populacija kritično ugroženog cao vit gibona, ograničenog na mali fragment šume na granici Vijetnama i Kine, sada se procenjuje na samo 74 jedinke u 11 porodičnih grupa. Ova cifra je 38 odsto niža od prethodne procene od 120 jedinki.

U saradnji sa lokalnim partnerima tim za očuvanje faune i flore u Vijetnamu sproveo je najnoviju anketu stanovništva koristeći kombinaciju naprednih tehnika praćenja kako bi se osigurali tačniji rezultati nego što se tradicionalnim metodama praćenja obično radi.

Smatrano je da je Cao vit gibon izumro


Cao vit gibon (Foto Pexeles)

Cao vit gibon je jedan od najređih primata na svetu, za koji se smatralo da je izumro sve dok ga organizacija „Fauna i flora” nije ponovo otkrili 2002. u Vijetnamu i 2006. godine u Kini.

Precizno praćenje poslednje preostale populacije ključno je za opstanak vrste, prenosi sajt „Fauna i flora“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mali #čovekoliki #majmun #bliži #izumiranju #nego #što #strahovalo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja