NaslovnaVESTIOrden družbe za doprinos jačanju prijateljstva i saradnje Rusije i BiH —...

Orden družbe za doprinos jačanju prijateljstva i saradnje Rusije i BiH — RT Balkan

16. mar 2024 08:54

| Obnovljeno: 16. mar 2024 08:54

Hvala veliki čoveče, nado svih miroljubivih naroda, poručio je episkop Jefrem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu primajući Orden družbe

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Ordenom družbe vladiku banjalučkog Jefrema. Orden je uručio ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Uručenju ordena prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je da episkop banjalučki Jefrem gradi mostove prijateljstva i bratske ljubavi između vernika u Rusiji i Republici Srpskoj, što Moskva smatra kamenom temeljcem rusko-srpskog duhovnog jedinstva.

“Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo da Vam u ime predsednika Ruske Federacije uručim visoku državnu nagradu – Orden družbe za veliki doprinos jačanju prijateljstva i saradnje između naroda Rusije i BiH, kao i za očuvanje rusko-srpskog duhovnog jedinstva”, rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je istakao da je simbolika da se u martu ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja ove nagrade u Rusiji i 60 godina od kako je episkop Jefrem postao iskušenik u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što mu je dodelio Orden družbe, ocenivši da su duhovne i nacionalne veze ruskog i srpskog naroda jake i neraskidive.

“Predsednik Putin je očigledno posredno ili neposredno ocenio moje male zasluge vredne pažnje i odlikovanja, što prihvatam sa zahvalnošću. Hvala veliki čoveče, nado svih miroljubivih naroda. Hvala vam za sve što činite velikom ruskom narodu i celom čovečanstvu”, rekao je episkop Jefrem.

Orden družbe je ustanovljen ukazom predsednika Ruske Federacije 1994. godine. Do sada su nagrađivani kako strani, tako i državljani Rusije – za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, kao i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Orden #družbe #doprinos #jačanju #prijateljstva #saradnje #Rusije #BiH #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja