NaslovnaVESTIVažna saradnja sa Bavarskom, njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi

Važna saradnja sa Bavarskom, njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom, da je za Srbiju veoma važna saradnja sa Bavarskom i istakao da samo bavarske kompanije u našoj zemlji zapošljavaju 25.000 ljudi.

Vučić je naglasio da je od gosta iz te nemačke pokrajine mogao puno da nauči, pošto je reč o jednom od najvažnijih i najuspešnijih političara današnje Evrope.

“Veliko hvala na poseti Srbiji i hvala na tome što ste ono što ste rekli u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji tako brzo i ispunili. Nadam se da se vi i svi članovi vaše delegacije osećate kao kod svoje kuće u našoj zemlji i mislim da je nama bila i čast i privilegija što smo mogli da vas ugostimo”, poručio je Vučić u Palati Srbija na konferenciji za medije sa Zederom.

Vučić je rekao da je Zeder jedan od najsnažnijih i najvažnijih lidera današnje Evrope.

“Jedan je od ljudi koji ima svoje jasne, nedvosmislene stavove, hrabre, odlučne i jedan od najuspešnijih političara savremene Evrope i što se tiče ekonomskog napretka Bavarske, ali i što se tiče, rekao bih, njegovog uticaja na sveukupnu evropsku politiku”, rekao je Vučić.

Istakao je da je Bavarska najveća po teritoriji nemačka pokrajina, a druga najveća po broju stanovnika u Nemačkoj. “Za nas je izuzetno značajna saradnja Srbije i Bavarske, jer samo bavarske kompanije zapošljavaju u Srbiji 25.000 ljudi. To su kompanije poput Brosea, MTU, Leonia, Simensa, Milbaurea i mnogih drugih kompanija koje posluju u našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Predložili smo Zederu sedam stvari oko saradnje, odmah je neke prihvatio

Predsednik Srbije izjavio je da je predsedniku vlade Bavarske Markusu Zederu predložio sedam važnih stvari u kojima mogu da sarađuju i da je Zeder odmah prihvatio jedan deo.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka, istakao i da je imao priliku da čuje mnogo o geopolitičkoj situaciji i šta nam sledi i naglasio da se raduje daljem unapređenju saradnje sa Bavarskom.

Vučić je, govoreći o stvarima koje je predložio Zederu, rekao da je prva rad Mešovite srpsko-bavarske komisije, za koju je rekao da će sa srpske strane biti predložena na ministarskom nivou.

Kao drugu stvar, Vučić je izdvojio saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu, koji se smatra “krovom Evrope” po rezultatima i uspesima.

Kao treću stvar, Vučić je izdvojio saradnju istraživačkih zajednica i naglasio da ta zajednica u Bavarskoj ima ogromne uspehe i istraživačke kapacitete i da se u te stvari ulaže 5,5 miliona evra.

Pred svetom dva scenarija – treći svetski rat ili dugoročno primirje u Ukrajini

Predsednik Vučić ocenio je nakon današnjeg sastanka sa premijerom Bavarske Markusom Zederom, da su pred svetom dva scenarija – sukob velikih sila do razmera trećeg svetskog rata ili dugoročno primirje u Ukrajini ako trajni mir nije moguć. 

Vučić je rekao da je to bila jedna od tema njegovog razgovora sa Zederom na sastanku. 

“Jedan scenario je ili će zapad ići u pravcu potpunog sukoba sa Rusijom, pošto nije sasvim jednostavno zaustaviti rusku armiju na terenu, a drugo je da uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Kine se uspostavi neka vrsta dugoročnog primirja, ako ne trajnog mira, koji bi značio ogromno olakšanje za svet”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je po njegovom viđenju svet na ivici trećeg svetskog rata. 

Ukoliko se bude išlo u pravcu sukoba, dodaje Vučić, time niko ne bi ništa dobio.

“Plašim se da posle Prvog svetskog rata koji smo nazvali Veliki rat i Drugog svetskog rata sa najviše žrtava, ovaj novi sukob ne bi odneo i više žrtava, što bi u 21. vek bilo nezamislivih razmera posebno imajući u vidu nuklearne kapacitete suprotstavljenih strana, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi svakako novi svetski sukob uticao i na Srbiju.

 

povezane vesti

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Važna #saradnja #Bavarskom #njihove #kompanije #Srbiji #zapošljavaju #ljudi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja