NaslovnaVESTIOEBS podržava zamenu ćiriličnih tabli na severu Kosova — RT Balkan

OEBS podržava zamenu ćiriličnih tabli na severu Kosova — RT Balkan

16. mar 2024 13:11

| Obnovljeno: 16. mar 2024 13:11

Pre zamene tabli treba da se obave konsultacije s kancelarijom poverenika Aljbina Kurtija, poručio je šef OEBS-a

Britanski diplomata Majkl Davenport, šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji, saopštio je da ta misija podržava Aljbina Kurtija i njegovog poverenika za jezike u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti sa zakonima, ističuću da je zamena tabli na severu KiM, na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima, trebalo da usledi nakon konsultacija.

“OEBS podržava Poverenika za jezike u kancelariji premijera u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti prema važecćim zakonima. Koraci za zamenu tabli na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima trebalo bi da uslede nakon konsultacija sa njegovom kancelarijom”, naveo je Davenport na Iksu.

We at @OSCEKosovo support the Language Commissioner in the Office of the PM in determining respect for language compliance under applicable legislation. Steps to replace signs showing place names in official languages should follow consultation with his Office.

— Michael Davenport (@DavenportOSCE) March 15, 2024

Uz asistenciju takozvane kosovske policije, radnici koje je angažovalo prištinsko ministarstvo infrastrukture u četvrtak su uklanjali table na ćirilici i postavili nove – na albanskom i srpskom jeziku na latinici.

Na tablama sa dvojezičnim nazivima srpskih mesta na severu KiM u noći između četvrtka i petka crnim i crvenim sprejom prefarbani su nazivi na albanskom i ostali samo oni na srpskom.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#OEBS #podržava #zamenu #ćiriličnih #tabli #severu #Kosova #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja