NaslovnaRAZONODAHolanđani sve više ulažu u umetnost

Holanđani sve više ulažu u umetnost

Holandski kolekcionari, kojih je, kako nadležni u ovoj zemlji navode, sve više, trenutno poseduju dela ukupne vrednosti između sedam i devet milijardi evra, preneo je „NL tajms”. Prema podacima tri velika osiguravajuća zavoda umetničkih dela poslednjih godina u ovoj zemlji sve više se ulaže u umetnička dela, a osim pasioniranih ljubitelja umetnosti u grupi onih koji se odlučuju na kupovinu vrednih eksponata su i mnogi koji se nadaju da će moći da ih prodaju za daleko veći novčani iznos.

Na sajmu umetnosti u Mastrihtu pre nekoliko dana, na primer, poznata slika Vinsenta van Goga prodata je za čak 4,6 miliona evra. Stručnjaci podsećaju da je tokom ranije prodaje istog eksponata pre tačno deset godina na Sadebijevoj aukciji u Njujorku ona promenila vlasnika za 1,2 miliona dolara.

Eksperti podsećaju da mnogi kupuju slike u želji da ih kasnije preprodaju, ali zaboravljaju da ukoliko kupuju vrednosti kao investiciju, na nju moraju i da plate porez. Ipak, zakon je u ovoj oblasti, kako kažu, „zamagljen” pa je nekada teško dokazati razliku između investitora koji nabavlja eksponat isključivo zbog zarade na njemu i pravog kolekcionara.

Prema podacima osiguravajuće kuće „Liberti”, mnoge vredne slike i druga umetnička dela danas se čuvaju u posebnim trezorima, kojih osim u Holandiji ima i u Švajcarskoj. Za neke umetničke vrednosti osiguravači čak neće da sklapaju ugovor sa vlasnicima o odšteti ukoliko one nisu u posebno obezbeđenom trezoru.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Holanđani #sve #više #ulažu #umetnost

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja