NaslovnaRAZONODAOvih 5 stvari je potrebno za stabilan život

Ovih 5 stvari je potrebno za stabilan život

Moderan život, čini se, udaljava nas od koncepta lične sigurnosti i sreće. Mnogi često osećaju da su zaglavljeni u svakodnevnim rutinama i nisu sigurni kako da postignu istinsku sreću.

Prvi korak prema stabilnom, srećnom i ispunjenom životu je prepoznavanje važnosti sopstvenog prisustva. Često smo toliko zaokupljeni razmišljanjem o prošlosti ili brigom za budućnost, da zaboravljamo da uživamo u trenutku koji nam se odvija pred očima. Važno je, zato, da usporimo i u potpunosti se posvetimo trenutku u kojem se nalazimo. I odatle krenemo da gradimo stabilnost i zadovoljstvo.

Stabilan život je nešto čemu svi težimo, a ključna komponenta stabilnosti je zadovoljenje naših potreba. Psiholog Abraham Maslou je još 1943. godine predstavio koncept hijerarhije potreba, koji se često prikazuje u obliku piramide: na dnu piramide su osnovne potrebe, dok je na vrhu samoostvarenje.

Maslou je ove potrebe podelio u dve grupe: D potrebe (deficiency – potrebe nedostatka) i B potrebe (being -potrebe bića). D potrebe su one koje moramo da ispunimo da bismo preživeli, kao što su hrana i voda, dok B potrebe uključuju težnju ka ličnom rastu i samoostvarenju.

Sa Maslouovim konceptom potreba mogu se povezati pet osnova stabilnog života: zdravlje, dom, finansije, međuljudski odnosi i emocije.


Zdravlje je osnova za sve ostalo. Bez zdravlja, fizičkog i mentalnog, teško je uživati u drugim aspektima života. Stalni stres i prekomerno radno opterećenje mogu dovesti do iscrpljenosti i nezadovoljstva životom. Važno je dati sebi vremena za opuštanje, obnavljanje energije i pronalaženje načina za uživanje u životu. To se može postići kroz hobije, vežbanje, putovanja ili bilo šta drugo što nas ispunjava i oslobađa od stresa.

Važno je, takođe, redovno kontrolisati svoje zdravlje, uraditi analize krvi jednom godišnje i ne zanemarivati bilo kakve simptome i probleme.

Dom ne mora da bude luksuzan, ali treba da bude mesto gde se osećamo bezbedno i gde možemo da se opustimo. Udoban dom je ključ za osećaj stabilnosti i sreće. Kako bismo postigli takav dom, treba da kombinujemo praktičnost i udobnost. Vaš dom treba da odražava vaš lični stil. Dodajte detalje koji vas čine srećnim, organizujte prostor da bude funkcionalan i lako pristupačan. To će vam pomoći da se osećate stabilno i komforno.

Takođe, dodajte toplinu uz pomoć tepiha, zavesa i mekih tkanina, kao i ličnih detalja – fotografija, suvenira ili nasleđenih komada nameštaja. To će vašem domu dati poseban karakter.


Stabilan izvor prihoda je važan za osećaj bezbednosti, nezavisnosti i unutrašnju sigurnost. Sloboda koju dobijamo od stabilnih i sigurnih prihoda je ključna za stabilnost u životu.

Građenje karijere, procena i upravljanje rizicima, redovno plaćanje računa i ostalih troškova, štednja, otplaćivanje dugovanja, pametno ulaganje, donose osećaj sređenosti uživotu. Finansijska stabilnost ne dolazi preko noći, već zahteva dugotrajan napor i pametno planiranje. 

Bliski i pozitivni odnosi sa porodicom, prijateljima i partnerima ključni su za stabilnost, emocionalnu podršku i sreću.

Ljudi su društvena bića, a odnosi sa drugim ljudima pružaju nam radost i ispunjenost. Najčešći razlog dolaska na psihoterapiju su upravo problemi u međuljudskim odnosima. Konflikti sa drugima vodeći su uzrok stresa u našem životu. 

Živeti potpuno sam pogubno je za zdravlje. Moramo se družiti, ali moramo znati i kako biti sami i oslanjati se sami na sebe.


Upravljanje emocijama je važno za osećaj stabilnosti u životu. Pozitivan pogled na život i sposobnost da se nosimo sa stresom, ključni su za održavanje stabilnosti.

Emocije su signali iz naše duše, one igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, oblikuju naše misli, ponašanje, odluke i postupke. To su složena i dinamična mentalna stanja koja proizlaze iz naših misli, iskustava i interakcija sa svetom oko nas. Emocije su temeljni deo ljudskog iskustva i igraju značajnu ulogu u oblikovanju osećaja stabilnosti u životu. Često su popraćene fizičkim osećanjima različitog intenziteta, poput ubrzanog lupanja srca ili znojenja, ali i melanholije, tuge i osećaja beznađa.

Negativne situacije ne treba uzimati k srcu, a fokus treba da bude na sve dobro što imamo, a ne na ono što nemamo.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovih #stvari #potrebno #stabilan #život

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja