NaslovnaRAZONODAČuvari rešili misteriju ženke majmuna koja je zatrudnela dok je bila sama...

Čuvari rešili misteriju ženke majmuna koja je zatrudnela dok je bila sama u kavezu

Čuvari zoološkog vrta su konačno otkrili kako je ženka majmuna zatrudnela uprkos tome što je bila odvojena od svih ostalih mužjaka u japanskom zoološkom vrtu.

Ženka belorukog gibona Momo, koja je bila smeštena u zoološkom vrtu i botaničkoj bašti Kujukušima u Nagasakiju, zatrudnela je 2021. godine iako je bila sama u kavezu… ili su bar tako mislili čuvari zoološkog vrta. Rodila je divnu bebu, ali je osoblje ostalo da se češa po glavi zbog tog „čudotvornog” incidenta, piše Unilad. Čak su priznali na društvenim mrežama da nisu sigurni ko je tata.

Tri godine kasnije čuvari zoološkog vrta otkrili kako je Momo došla u ovu situaciju. Objašnjavajući zašto je trebalo toliko vremena da se reši misterija, Jun Jamano, upravnik zoološkog vrta, rekao je:

„Trebalo nam je vremena da to shvatimo jer nismo mogli da se približimo dovoljno da prikupimo uzorke – bila je veoma zaštitnički nastrojena prema svom mladunčetu. Prvo smo izvršili DNK test na bebi i otkrili da je njen otac Ito, muški gibon koji je držan u posebnom ograđenom prostoru. Ali ljubav ne poznaje granice, a jednostavna stvar kao što je smeštaj u posebnu jedinicu nije bila dovoljna da Momo i Ito budu razdvojeni”, objasnio je.

Osoblje i čuvari zoološkog vrta veruju da je par uspeo da se pari zbog oblasti pored Momovog ograđenog prostora koji su ona i Ito naizmenično koristili, dok su bili pred publikom i posetiocima. Istragom je pronađena sićušna rupu, prečnika devet milimetara, na ploči koja je odvajala tu jedinicu od Momoovog kućišta. 

Jamano je rekao i da je ovo slučaj bez presedana u zoološkom vrtu, jer se giboni obično namerno uparuju zajedno nakon što se upoznaju.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čuvari #rešili #misteriju #ženke #majmuna #koja #zatrudnela #dok #bila #sama #kavezu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja