NaslovnaRAZONODAAutomobil je sloboda

Automobil je sloboda

Transformišući način na koji se krećemo automobili su ostali simbol mobilnosti i napretka, pritom podstičući ekonomski razvoj i kulturne promene širom sveta. Knjiga Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 bavi se ne samo istorijom automobila na ovim prostorima, već ovaj fenomen savremenog društva analizira u širem kontekstu istorijskih promena i modernizacije kroz koje je srpsko društvo prolazilo od početka dvadesetog veka do danas. Autor prikazuje autentičnu sliku čitavog jednog veka tehnološke revolucije.


Limuzina u kvaru (Foto Muzej automobila)

Ovaj tehnološki izum, koji je 1903. godine stigao u Srbiju, olakšao je i ulepšao život mnogima, ali i doprineo brojnim društvenim promenama. U vožnji kroz vreme, prolazeći kroz Kraljevinu Srbiju, Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ i savremenu Srbiju, kroz procese njihove modernizacije, ali i krize i ratove, pokazujući svu složenost i bogatstvo jedne ovakve teme, čitaoci će imati priliku da uživaju u nesvakidašnjem pogledu na istoriju razvoja Srbije u poslednjih 120 godina. Na ovom putovanju iskusiće vožnju po razlokanim i modernim putevima, kako se sipao benzin na prvim beogradskim pumpama ili u vreme sankcija iz plastičnih flaša, kako se zaustavljalo na prvim semaforima, kako su se opravljali automobili kod priučenih majstora, ali i u profesionalnim servisima i modernim garažama…


„Zastava 101 – ekspedicija Kilimandžar o”, 1975. godine (privatna arhiva Danijela Kadarjana)

Promocija knjige Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 u organizaciji Muzeja Jugoslavije, Muzeja Automobila i Službenog glasnika biće održana u zgradi  Muzeja 25. maj, u ponedeljak, 25. marta 2024, od 18 časova.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Automobil #sloboda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja