Cene čokoladnih uskršnjih jaja RASTU zbog klimatskih promena
Klimatske promene su ključni razlog zašto bi vaša čokoladna uskršnja jaja moglo da koštaju više ove godine, prema istraživačima. Većina čokolade je napravljena od kakaa koji se uzgaja u zapadnoj Africi, ali vlažni toplotni talas uništio je useve i znatno smanjio prinose.
Stručnjaci kažu da su klimatske promene izazvane ljudima učinile ekstremne vrućine 10 puta verovatnijim. Zbog nestašice kakaa usled toplotnog talasa cene su ove nedelje porasle na skoro 8.500 dolara po toni.
Drveće kakaa je posebno osetljivo na promene klime. Raste samo u uskom pojasu od oko 20 stepeni geografske širine oko ekvatora. Većina globalne proizvodnje je koncentrisana u zapadnoj Africi. Godine 2023, 58 miliona kilograma zrna kakaa u vrednosti od 127 miliona funti uvezeno je u Veliku Britaniju iz Obale Slonovače i Gane, a 85 odsto zrna u Velikoj Britaniji potiče iz Obale Slonovače.
Međutim, suša je pogodila region zapadne Afrike od februara ove godine. Temperature su porasle iznad 40 stepeni, obarajući rekorde u zemljama uključujući Obalu Slonovače i Ganu.
„Postojali su izveštaji farmera u Obali Slonovače da je toplota oslabila rod kakaa“, kazao je jedan od autora studije Izadin Pinto sa Univerziteta u Kejptaunu.
El Ninjo kao uzrok vremenskih neprilika
Dodao je da su visoke temperature povećale brzinu isparavanja, ostavljajući useve bez dovoljno vlage. Još jedan faktor koji je uticao na useve bio je El Ninjo. To je ponavljajuća prirodna fluktuacija vremenskih obrazaca u tropskom Pacifiku koja podiže globalne temperature i može dovesti do ekstremnih vremenskih prilika na nekim mestima. Snažan El Ninjo je aktivan od prošlog juna.
Godine El Ninja često predstavljaju izazove za farmere, ali globalno zagrevanje pogoršava te promene, tvrdi Ben Klark, stručnjak za ekstremne vremenske prilike na Institutu Grantem na Imperijal koledžu.
„Klimatske promene izazvane upotrebom fosilnih goriva sve više umnožavaju ovaj prirodni izazov u mnogim regionima. To podstiče ekstremnije uslove, uništava žetvu i povećava troškove hrane za sve“, rekao je Klark, prenosi BBC.
Suša nije jedini faktor koji utiče na uzgajivače kakaa. I Obala Slonovače i Gana pogođene su ekstremnim vremenskim prilikama.
Padavine i vlaga
U decembru prošle godine u obe zemlje su padale intenzivne kiše. Ukupne količine padavina u zapadnoj Africi bile su više nego dvostruko veće od 30-godišnjeg proseka za to doba godine.
Vlažni uslovi omogućili su da se pojavi gljivična infekcija koja se zove bolest crne mahune, koja izaziva truljenje zrna kakaa. Rezultat ovih različitih ekstremnih događaja je isti – cena kakaa se više nego utrostručila od ovog doba prošle godine i udvostručila se u samo poslednja tri meseca.
Proizvođači čokolade obično kupuju zrna kakaa mesecima unapred, ali rastuće cene sada počinju da utiču na cene u prodavnicama.
„Mnogi su već najavili povećanje cena. Mi smo takođe deo te grupe“, rekao je gradskim analitičarima ranije ovog meseca Martin Hug iz kompanije Lindt & Spruengli, koja proizvodi čokoladu.
Rast cene čokolade i pomoć bogatih zemalja
U februaru je Mondelez, kompanija koja je vlasnik brenda Cadbury, i američki proizvođač čokolade Hershey već upozoravali da bi rastuće cene kakaa mogle da povećaju cenu čokolade.
Težinu ovih fluktuacija cena osećaju farmeri koji uzgajaju useve kakaa. Procenjuje se da ima oko dva miliona malih farmera u zapadnoafričkom kakao pojasu koji se oslanjaju na ovu radno intenzivnu kulturu za većinu svog prihoda.
Amber Sojer, analitičar u istraživačkom centru za klimu, Jedinici za energetiku i klimu, rekla je da bogate zemlje poput Velike Britanije mogu pružiti finansijsku i tehničku podršku zemljama u razvoju kako bi pomogli svojim poljoprivrednicima da se bolje nose sa ekstremnim vremenskim prilikama.
Ali ona je upozorila da će, „kako se klimatske promene pogoršavaju, nesumnjivo biti potrebna veća podrška da bi se zaštitili njihovi izvori za život i zadržao priliv zrnaa koji dolazi u UK“.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay
#Cene #čokoladnih #uskršnjih #jaja #RASTU #zbog #klimatskih #promena