NaslovnaVESTIEXPO je velika šansa - Vesti online

EXPO je velika šansa – Vesti online

Tanjug

Velika svetska izložba EXPO 2027 u Beogradu biće idealna šansa da naša država i privreda pokažu da smo jedan od globalnih lidera u primeni visokih tehnologija, rekao je generalni direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić.

Među najnaprednijima

– EXPO će se održati u najboljem trenutku, 2027. je fenomenalan tajming, na početku smo četvrte industrijske revolucije, a imaćemo dovoljno vremena da pokažemo da smo među najnaprednijim zemljama na svetskom nivou u razvoju i primeni najmodernijih tehnologija. Telekom će se, kao lider u tehnološkim inovacijama i digitalizaciji, potruditi da maksimalno demonstrira naprednu primenu 5G mreže i veštačke inteligencije – istakao je Lučić za TV Hepi.

Velika je, kaže, zasluga državnog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, za stvaranje najboljeg mogućeg okruženja za razvoj visokih tehnologija, pogotovo naprednih softverskih rešenja i veštačke inteligencije.

– Naš državni vrh je prepoznao da su digitalizacija i AI izuzetna prilika da se male zemlje pozicioniraju kao velike. Jedan od najboljih svetskih primera je Izrael, od čijih stručnjaka i inovativnih preduzetnika možemo mnogo da naučimo, kao i od američkih – objasnio je i dodao da je Srbija rešena da iskoristi svoju veliku šansu za 21. vek.

Telekom, kaže, već radi na nekoliko projekata primene AI u poslovanju, što je neophodno da ne bi zaostajao za drugim velikim operaterima i kako bi bio konkurentan i u budućnosti.

U službi korisnika

– Razvijamo primenu veštačke inteligencije u našem Kol centru, da korisnici mogu da dobiju odgovor odmah, bez ikakvog čekanja, i maksimalno kvalitetno. Takođe, AI će biti vrlo važna za optimizaciju mobilne mreže, u nalaženju najboljih i najekonomičnijih načina za njeno planiranje, izgradnju i modernizaciju. Radimo i na personalizaciji usluga, tako da svaki korisnik može da kreira ponudu u odnosu na svoje potrebe i interesovanja – naveo je Lučić.

Izuzetno je, kaže, važan i TS Ventures fond, preko kojeg Telekom investira u inovativne digitalne startape, kao izvor novih prihoda sa globalnim potencijalom i mesto ključnih inovacija za razvoj kako kompanije, tako i celokupne domaće privrede. Poziva mlade ljude sa konkretnim idejama za praktičnu primenu AI da se jave Ventures fondu Telekoma, koji je dosad realizovao već 11 startap investicija.

– Svi telekomunikacioni operateri moraju da se ubrzano transformišu. Veliki digitalni igrači oduzeli su značajne prihode svetskim operaterima, čija je vrednost akcija na berzi u padu već pet godina. Naš Telekom je uz to imao dodatni problem sa minimalnim tržišnim učešćem i monopolom koji su neke privatne kompanije nesmetano pravile dugi niz godina. Uspeli smo da se transformišemo, da postanemo domaći i regionalni lider, a sada smo na putu da od Telekoma napravimo uspešnu svetsku kompaniju – naglasio je Lučić.

Snažniji nego ikada

Prva tri meseca 2024. pokazuju značajan rast prihoda. Nastavljeno je povećanje broja korisnika i Telekom je na najboljem putu da ostvari projektovane poslovne ciljeve.

– Očekujemo da ćemo u ovoj godini na nivou Telekom Srbija grupe imati dve milijarde evra prihoda, a na nivou Srbije blizu 1,5 milijardi, kao i da će se EBITDA, profit pre poreza i amortizacije, približiti iznosu od milijardu evra, što je skoro četiri puta više nego 2017. Iako već beležimo višegodišnji trend stalnog rasta, u 2024. ostvarićemo zaista istorijske rekorde, Telekom će biti snažniji nego ikada – poručio je Lučić.

Projekat za dijasporu

Tokom godine, Telekom počinje poslovanje na tržištima sa više od 500 miliona stanovnika, što je rezultat strategije međunarodnog širenja kompanije, nazvane “Projekat za dijasporu”.

– Pored tri zemlje regiona, gde imamo infrastrukturu kao klasičan operater, širimo se na svetskom nivou kao virtuelni operater, razvijajući mrežu korišćenjem infrastrukture drugih kompanija. Tu je od posebne važnosti brojnost dijaspore poreklom iz regiona, širom sveta. U tu svrhu razvijamo najsavremenije digitalne servise, ulažemo u ekskluzivne medijske sadržaje i nudimo povoljne usluge telefoniranja. Tu smo na početku, jer potencijal je ogroman. Prodaja u Nemačkoj, gde smo od leta 2023, ide fenomenalno, mesečno dobijamo oko 10.000 novih korisnika i ubrzaćemo otvaranje poslovnica. Do kraja godine krećemo u SAD, što je veliki korak. Preko mreže T-mobile bićemo prisutni na celoj teritoriji SAD, korisnici će moći da koriste našu SIM karticu i da gledaju naše TV kanale. Važno je što su na tim tržištima prihodi po korisniku višestruko veći nego u Srbiji i budućnost Telekoma biće osigurana – kaže Lučić.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#EXPO #velika #šansa #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja