NaslovnaRAZONODAPočela sezona setve u OŠ „Žarko Zrenjanin”

Počela sezona setve u OŠ „Žarko Zrenjanin”

Počela je nova sezona setve u đačkim baštama OŠ „Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu.

– Ovi topli dani izmamili su nas napolje tako da smo najpre sredili baštice u školskom dvorištu. Nakon toga usledila je prva tura setve. Deca su uočila da su u bašticama ostale neke biljke od prošle sezone, koje su opstale usled blage zime. Time smo potvrdili da se život u bašti nikad ne zaustavlja, kaže Majda Adlešić, pejzažni arhitekta, kreator projekta „ Baštologija – održivo baštovanstvo” koji ima za cilj da osposobi decu školskog uzrasta da samostalno organizuju bašte i gaje povrća.

– Đaci su oduševljeno učestvovala u setvi. Divili su se tome što sami počinju proizvodnju sopstvene hrane. Zapitkivali kako će brinuti o biljkama. Za vreme odmora baštu su posetili i njeni „osnivači” sadašnji petaci koji su veoma radoznali šta će se dalje tu dešavati, objašnjava Majda Adlešić, koja je u Novom Sadu u nekoliko škola započela formiranje školskih bašta.


Majda Adlešić, pejzažni arhitekta, kreator projekta „ Baštologija – održivo baštovanstvo” 

– Savladali smo barijeru straha od kišnih glista, žaba…  to je u današnje vreme važan korak jer su deca u velikoj meri izgubila kontakt sa prirodom. Opipali smo i mirisali zemlju, posmatrali sićušno semenje i divili se njegovoj snazi da nam da biljke i plodove.

Rad u bašti za decu je višestruko značajan, pored toga što se aktiviraju čula i motorika, širi svest o značaju zaštite životne sredine, stiču se i zdrave navike u ishrani, uče se strpljenju i odgovornosti. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Počela #sezona #setve #OŠ #Žarko #Zrenjanin

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja