NaslovnaVESTIU selu kod Lukavca polomljen krst, poruka Srbima da se ne vraćaju...

U selu kod Lukavca polomljen krst, poruka Srbima da se ne vraćaju — RT Balkan

20. mar 2024 13:55

| Obnovljeno: 20. mar 2024 13:55

Napadi i skrnavljenja pravoslavnih objekata i grobalja na teritoriji Federacije BiH u proseku jednom mesečno, počinioci uglavnom nepoznati

U selu Gornja Brijesnica kod Lukavca u Federaciji BiH, u kome su nekada živeli Srbi a sada je pusto, proteklog vikenda, drugi put u poslednjih tri godine, polomljen je pravoslavni krst postavljen na molitvištu u centru sela. Slučaj lomljenja krsta na mestu na kome su se povremeno okupljali Srbi, koji su tokom rata bili primorani da napuste to mesto, prijavljen je policiji a izgrednici za sada nisu otkriveni.

Predsednik MZ Donja Brijesnica Ratko Nikić za “Novosti” je ispričao da je polomljeni krst “jasna prouka Srbima koji su nameravali da se vrate u to selo”. Po rečima Nikića, i Gornjoj Brijesnici živelo je pre rata nekoliko stotina Srba, a danas je selo pusto.

“Sve je zaraslo, kuće su porušene. Ima ljudi koji su nameravali da se vrate, što je verovatno zasmetalo pojedinima. Krst koji je srušen postavljen je pre nekoliko godina na mestu koje je bilo centar sela. Ako su porušili krst, zamislite šta bi se desilo da neko obnovi kuću”, rekao je Nikić i dodao da meštani koji su se vratili u taj kraj žive u stalnom strahu.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je posle ovog slučaja da se “lomljenjem krstova šalje poruka Srbima da ne treba da dolaze i obilaze svoje kuće i imanja, ali i da ne izražavaju svoja verska osećanja”.

Inače, iz ovog odbora, na Zadušnice prošle godine saopštili su da  “u  proseku jednom mesečno dolazi do skrnavljenja pravoslavnih objekata i grobalja na teritoriji Federacije BiH, a skoro nikada nisu pronađeni izvršioci ovih krivičnih dela počinjenih iz nacionalne i verske mržnje”.

Kako podsećaju iz ovog odbora, u proteklih pet godina pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su na lokacijama – Ljubetovo, Mošćanica i Osojnica pored Zenice, Subotinja i Karaula pored Kaknja, Gornje Babice pored Lukavca, Brezičani kod Donjeg Vakufa, u bihaćkom naselju Nova četvrt, u Gornjoj Sanici u opštini Ključ, u selu Gostović u opštini Zavidovići, u Vozući pored Zavidovića, u Gornjoj Maoči u opštini Srebrenik, groblju Durač pored Gračanice, Krivača i Vrnojevići u opštini Živinice, te u Dubnici pored Kalesije.

“Pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su u Olovci pored Kladnja, groblju u mestu Trnovac pored Tuzle, Vidakovići i Gornji Rakovac pored Maglaja, Lozna i Željova pored Banovića, Zagajnica u opštini Olovo, Mekiš pored Tešnja, Šarića brdo i na Komaru pored Travnika, te Trnovac-Opara Novi Travnik”, podsećaju iz ovog Odbora.

Spomenici su, navedeno je još u saopštenju, rušeni i u pravoslavnom groblju u Plamenicama pored Ključa, u selu Bare pored Hadžića, Divjača kod Semizovca – Ilijaš, starom pravoslavnom groblju Mladoš pored Busovače, Lješevo pored Ilijaša, te u naseljima Osijek i Briješće pored Sarajeva.

„U pitanju je opšta pojava čiji smo svedoci evo već punih 30 godina. Evo recimo, u srpskom selu Bosna pored Kaknja, juče je osvećena pravoslavna kapela, i pitao sam paroha šta je sa srpskim grobljima. Rekao mi je da je u njegovoj parohiji osam grobalja i svih osam je oskrnavljeno i to odavno. Od 1.121 srpskog groblja na teritoriji Federacije, možda 100 nije oštećeno i tih 100 je u nepristupačnim i jako zabačenim područjima pa ona nisu oštećena ne zato što neko nije hteo da ih ošteti nego zato što nisu pristupačna. Pojava je masovna, stalna, ne znam da li je to izazvano nečijim višim politikama, znam da je pravoslavlje na teritoriji Federacije jako ugroženo u tom segmentu”, izjavio je na Zadušnice prošle godine za RT Balkan Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#selu #kod #Lukavca #polomljen #krst #poruka #Srbima #vraćaju #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja