NaslovnaRAZONODAHeroji i gubitnici

Heroji i gubitnici

U knjižari Delfi Studentskog kulturnog centra, u kafeu „Bukmarker” predstavljena je knjiga Vuleta Žurića „Heroji i gubitnici”, o kojoj su, pored autora, govorili i Dubravka Dragović Šehović, urednica u Laguni, i Nebojša Grujičić, urednik portala Oko.

 Reč je o jedinstvenom vodiču u dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku, koji pruža dublje razumevanje vremena u kome živimo. Vule Žurić je sabrao i predstavio dvadeset uzbudljivih, dokumentarnih pripovesti o značajnim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanović, Pjera Paola Pazolinija i događajima u kojima su aktivno učestvovali i ostavili svoj neizbrisiv trag.

 Ključna stvar za nastanak ove zbirke desila se pre više od decenije, kada se Vule sreo sa scenaristkinjom Melinom Potom Koljević, koja je, čitajući njegove priče, došla na ideju da bi mogao da bude dobar saradnik dramske redakcije Drugog programa Radio Beograda. Dobio je zadatak da napiše radio-dramu o Bori Stankoviću za vreme okupacije.

 „Ja sam dotad pisao o sportistima, o džezerima, interesovali su me životi pesnika, jer sam mislio da se u tim pričama uvek nalazi još nešto što neko možda ne zna. I tu sam pronalazio onaj trenutak zbog koga se ovaj posao i radi – trenutak kad mislite da ne postoji Zemljina teža, kad možete da uzletite i da neke reči pretvorite u neko značenje. To je bio i trenutak kad sam promenio svoj odnos prema biblioteci kao mestu koje je važno za pisca. Dotad sam prema njoj bio prilično pankerski raspoložen. Mislio sam da je to institucija koja služi da bi se nešto rasturilo, ili da se uzme knjiga da se ne vrati, a onda sam 2007. ušao u Narodnu biblioteku i do danas nisam iz nje izašao. Susret sa Borom Stankovićem bio je susret sa životom jednog pisca koga sam znao iz lektire, koga do tada nisam mnogo ni čitao, susret koji je doveo do toga da nastavim da radim za dramski program Radio Beograda, a u stvari da se potpuno zarazim činjenicama iz kojih se rađa jedna priča. ..”, rekao je pisac Vule Žurić.

M.Đ.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Heroji #gubitnici

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja