NaslovnaRAZONODANedužan robijao 31 godinu, dobio odštetu 75 dolara

Nedužan robijao 31 godinu, dobio odštetu 75 dolara

Vašington – Amerikanac Lorens Mekini, koji je pušten na slobodu posle 31 godine provedene u zatvoru iako nije počinio nikakvo krivično delo, dobio je odštetu od 75 dolara, izvestio je Si-En-En.

Jedna žena u Memfisu je silovana oktobra 1977. godine. Bila su dva napadača, a kao jednog od njih žrtva je identifikovala svog komšiju, Lorensa Mekinija, koji je tada imao 22 godine. Osuđen je za silovanje i razbojništvo, i 1978. godine je osuđen na 115 godina zatvora.

Međutim, kasnije je analizom DNK utvrđeno da je Mekini nevin, tako da je pušten na slobodu 2009. godine, a od zatvora u Tenesiju dobio je ček na 75 dolara da „ponovo započne svoj život”.

„Nisam imao ličnu kartu, tako da mi je trebalo tri meseca da unovčim tih 75 dolara”, objasnio je Mekini u intervjuu za Si-En-En, koji mu je posvetio reportažu.

Mekini sada ima 61 godinu i traži od države Tenesi da mu isplati milion dolara, zato što je pogrešno osuđen.

Komisija koja je razmatrala njegov slučaj glasala je jednoglasno da Mekini nije zaslužio kompenzaciju od milion dolara, preneli su svetski mediji.

„Nakon razmatranja, članovi komisije nisu našli ubedljive dokaze da je Mekini nedužan, tako da se odbija njegov zahtev”, saopštila je komisija, preneo je Tanjug.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nedužan #robijao #godinu #dobio #odštetu #dolara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja