NaslovnaVESTIOdluka jača dejtonsku i na Ustavu građenu BiH — RT Balkan

Odluka jača dejtonsku i na Ustavu građenu BiH — RT Balkan

21. mar 2024 22:05

| Obnovljeno: 21. mar 2024 22:05

BiH je po mnogo čemu “mala EU” a može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet posle rata projektom EU izgradile države članice, poručio je lider Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je večeras odluku Evropskog saveta o početku pregovora BiH sa EU, ocenivši da ona predstavlja priznanje svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata, te zahvalio vladama i parlamentima svih država članica.

“Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima. Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Stav Evropskog saveta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja”, napisao je Dodik na Iksu.

Po njegovim rečima, BiH je po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. veka, a može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet posle rata projektom EU izgradile države članice.

“Taj put, kao i naš, nije uvek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspešan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. veka”, napisao je Dodik, te konstatovao da je Republika Srpska svesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese.

“Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. veku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima”, istakao je prvi čovek Srpske.

Поздрављам одлуку Европског савјета о почетку преговора БиХ са ЕУ. Захваљујем владама и парламентима свих држава чланица. Та одлука признање је свим грађанима и политичким снагама које се упорно залажу за јачање међусобног поштовања, договора и компромиса између Срба, Бошњака и…

— Милорад Додик (@MiloradDodik) March 21, 2024

Ipak, kako je rekao, pred BiH je još mnogo posla, a ponovo se pokazalo da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za odnose unutar BiH i uvreda za tamošnje narode.

“Za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu videli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama”, zaključio je Dodik.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Odluka #jača #dejtonsku #Ustavu #građenu #BiH #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja