NaslovnaRAZONODAŠvedska zabranila devojčicama da kupuju antiejdžing preparate

Švedska zabranila devojčicama da kupuju antiejdžing preparate

Stručnjaci u Švedskoj uvešće starosna ograničenja za negu kože protiv starenja, kao dogovor na sve veću zabrinutost širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na decu koja sve više i češće koriste takve proizvode.

 

Jedna od vodećih apoteka u ovoj skandinavskoj zemlji već je donela odluku da prestaje da prodaje proizvode deci mlađoj od 15 godina za „naprednu negu kože“ i sve one kreme i preparate koji imaju sastojke kao što su AHA kiselina, BHA kiselina, vitamin A, vitamin C i enzimski piling.  Ova odluka je usledila posle javno dostupnih izveštaja o bumu nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, a koja je podstaknuta objavama na društvenim mrežama. Prema dostupnim podacima, 20-40% kupaca ovih proizvoda jednog švedskog brenda je mlađe od 13 godina.

 

Švedska u ovome nije usamljena, a izveštaji ukazuju na sve veći broj dece širom Evrope – uključujući i decu od 10 godina u Velikoj Britaniji – da se okreću skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za „mlađom“ kožom. Stručnjaci strahuju da bi ludilo moglo imati štetan fizički uticaj na tako mladu kožu i zabrinuti su zbog psihološkog uticaja dece koja su opsednuta starenjem. Evropska komisija je prošle godine objavila planove za ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta od juna kako bi se smanjila potencijalna prekomjerna izloženost vitaminu A, koji regulatori povezuju sa poremećajima kože i oslabljenim kostima.

 

Anika Svedberg, jedan od uglednih farmaceuta Švedske kaže za Gardijan:

 

„Upotreba napredne nege kože koja, na primer, ima za cilj da smanji bore i dobije ujednačeniji ton kože nije nešto što detetu treba. U slučajevima kada dete ima kožnu bolest, na primer atopijski ekcem, određeni proizvodi takođe mogu doprineti pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma. Starosna ograničenja omogućavaju da deca započnu razgovor roditeljima o zdravim rutinama nege kože na osnovu potreba, a ne ideala“.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Švedska #zabranila #devojčicama #kupuju #antiejdžing #preparate

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja