NaslovnaVESTIBILA JE TO ČISTA EMOCIJA! Meč Zvezda

BILA JE TO ČISTA EMOCIJA! Meč Zvezda


Crvena zvezda i Zenit iz Sankt Peterburga odigrali su tradicionalnu prijateljsku utakmicu, a ona je ovoga puta bila izuzetno emotivna. Em se igralo dan posle terorističkog napada u Moskvi, em dan pred 25. godišnjicu NATO bombardovanja, pa su emocije kuljale na sve strane na našem najvećem stadionu, a Marakana je odisala srpsko-ruskim prijateljstvom. Rezultat je bio u drugom planu, a jedini gol, za pobedu Zvezde od 1:0, postigao je Nikola Knežević u završnici.

FOTO: FK Crvena zvezda

I pre utakmice sve je bilo u znaku bratskih odnosa dva naroda.

Pevala je Danica Crnogorčević i “Katjušu” i “Oj, Kosovo, Kosovo”, igrači su pozirali pred transparentom “Zajedno!”, vijorile su se ruske zastave među srpskim navijačima, a Zvezdine i i srpske kod gostujućih pristalica.

Kada se približio početak meča, odata je počast žrtvama tragedije u ruskoj prestonici, a “delije” su potom sa ostatkom pristunih (preko 40.000 ljudi je bilo na tribinama) skandirale “Rusi i Srbi, braća zauvek”.

Meč je ubrzo potom došao na red, a isprva se ruski prvak za nijansu bolje snalazio.

U odsustvu brojnih igrača zbog reprezentativnih obaveza, Zvezda je započela utakmicu u sastavu Guteša, Spajić, Rodić, Knežević, Nikolić, Radojević, Nikola Mituljikić, Kanga, Katai, Olajinka i Endijae, a oni su dobrih pola sata tragali za načinom da dođu u priliku, mada su u odbrani bili prilično dobri pred naletima ruskog prvaka.

Da nije bilo dva solidna, dalekometna šuta Zenita, ne bi imao razloga da strepi golman Guteša u prvom delu meča (za razliku od drugog), a da su samo malo više koncentracije imali domaćini, jednu od tri velike šanse u završnici prvog poluvremena bi realizovali.

Druga polovina utakmice počela je uz novi šou “delija”, ovoga puta uz originalno rešenje za bakljadu (koje se neće svideti Ukrajini i njenim saveznicima), bila je tu i jedna poruka da se uopšte nije zaboravilo NATO bombardovanje, čija je 25. godišnjica došla na red, da bi nedugo zatim Zenit počeo da igra konkretnije.

Izgleda da je gostima i jedan regularni gol greškom ostao nepriznat, kada je Jerohin loptu uputio snažno, ona se od prečke odbila iza gol-linije, pa izašla, a sudije to nisu primetile. Samo minut kasnije, u 62, Isidor je pogodio stativu Zvezdinog gola, da bi se potom borba rasplmasala.

Kolosalnu priliku imao je desetak minuta kasnije mladi Jovan Mituljkić, posle lepe akcije Kange i Kataija na levom krilu, koja je okončana dobrim skokom i za malo nepreciznim udarcem glavom sa osam metara.

No, nisu se mnoge ruke spustile sa glava publike, koja je bila ubeđena da sledi pogodak, a Zvezdu je zadesio peh: povredio se njen prvi napadač, Šerif Endijae, pa je morao da bude zamenjen. Nedugo potom zbila se i nesvakidašnja situacija – Zenit je već bio iskoristio svoje izmene kada se povredio Fernandes, pa je dopušteno da se u igru vrati Pedro, koji ju je napustio na poluvremenu.

U zanimljivoj završnici, Zvezda je došla do pobede.

Igrao se 82. minut kada je Nikola Knežević doneo trijumf crveno-belima. Lopta se baš pred njega odbila posle centaršuta s desne strane, a onda je on odlično odreagovao: prevario je najbližeg riala, pa sa 12, 13 metara poslao loptu u mrežu.

Ipak, važnije od rezultata, za trenere je svakako bila velika i nimalo naivna provera pred nastavak sopstvenih šampionskih trka, ali za narode dve zemlje važan je bio ovaj susret zbog podsećanja na bratske odnose koje Rusi i Srbi već vekovima neguju.

KRAJ! Crvena zvezda – Zenit 1:0

88’ – Nove izmene u Zvezdi: Ognjen Ilić menja Lazara Nikolića, Boris Matić – Aleksandra Kataija, a Aleksa Cvetković menja strelca Nikolu Kneževića.

85’ – Pripretili su odmah gosti, polu-kontru su okončali dodavanjem za Vendela koji je sa 18 metara šutirao slabo i pravo u golmana Zvezde.

83’ – Lopta se, posle centaršuta s desne strane, srećno odbila pred Nikolu Kneževića, a onda je on odlično odreagovao, Fintom se oslobodio čuvara, pa sa 12.13 metara poslao loptu levo, za vođstvo Zvezde.

Nikola Knežević daje gol na utakmici Zvezda – Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

82’ – Gooool! Knežević daje gol, Zvezda vodi!

Nikola Knežević daje gol Zenitu / Foto: Printskrin/Arena sport

78’ – Najmanje što su želeli treneri su povrede, ali… eto, druga već koja dovodi do izmene. Posle Endijaea u Zvezdi, igru napušta i Fernandez, član Zenita. A kako gosti nemaju više neiskorišćenih igrača, desilo se nešto nesvakidašnje: u igru se vratio Pedro. On je bio zamenjen tokom poluvremena.

77’ – Nova šansa za Zvezdu! Kontra crveno-belih nije bila uspešna nakon što je pao Fernandez, a Olajinka uzeo loptu. Na kraju je s leve strane, posle “bicikle” kojom je zbunio čuvare, krenuo desno, pa petom ostavio loptu Kangi, a ovaj sa distance šutirao neprecizno.

75’ – Loša situacija za crveno-bele! Povredio se Šerif Endijae, odmah ga menja Marko Đurić.

Povređeni Šerif Endijae na meču Zvezda – Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

73’ – Velika šansa za Zvezdu! Posle auta, Kanga je dodao Kataiju, ovaj centrirao, a Jovan Mituljkić se bacio, glavom zahvatio loptu i sa osam metara poslao je oko metar pokraj stative!

Jovan Mituljikić u neverici posle promašaja na meču Zvezda – Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport Tekst potpisa

73’ – Zenit je dugu akciju završio pogrešnim dodavanjem, Olajinka je započeo kontru dugačkim dodavanjem za Kataija, ali je intervenisala odbrana Zenita na levom krilu napada domaćih i izbacila loptu u aut.

70’ – Kovalenko preti sa distance, no još uvek nema pogotka na ovom meču.

69’ – Fernandes je oboren u skok-duelu sa Radojevićem. Nije bilo prekršaja, prosto se ugruvao, pa je meč posle kraće pauze nastavljen.

Sergej Semak, trener Zenita, tokom utakmice sa Zvezdom u Beogradu / FOTO: FK Crvena zvezda

69’ – Kanga je bio fauliran na levoj strani napada Zvezde, izveo je potom centaršut, ali je prejako uputio loptu za Kataija.

66’ – Sudarili su se pomenuti Isidor i golman Zvezde Guteša, prekinut je na kratko meč zbog lakše povrede gostujućeg igrača. Za to vreme izmene u Zvezdi. Jovan Mituljikić menja brata Nikolu, a Aleksandar Đermanović menja Uroša Spajića.

62’ – Stativa! Isidor je s leve strane šutirao i pogodio bliži okvir gola Zvezde, ostaje 0:0.

61’ – Mnogo sreće za Zvezdu! Nije priznat gol Zenitu, a izgleda da je trebalo. Lopta je posle šuta Jerohina pogila prečku, pa otišla, po svoj prilici, iza gol-linije, a onda se odbila o tlo i vratila ka terenu!

Foto: Printskrin/Arena sport

55’ – “Delije” trenutno pozivaju ostatak stadiona da se pridruži u psovki na račun NATO pakta, koji je, pre 24 godine i 364 dana počeo bombarodvanje Srbije.

Sve je ispratio veliki transparent na severnoj tribini: “24. mart 199. Pamtimo vojsku, decu i mostove, i sve ljude nedužne!”

Foto: Printskrin/Arena sport

52’ – Dobra šansa za Zvezdu, Olajinki je malo nedostajalo da postigne gol!

49’ – Auuu…. ZAPAD ĆE BITI BAŠ BESAN: Ono što su “delije” uradile bakljama na meču Zvezda – Zenit izazvaće brojne reakcije (FOTO)

46’ – Počelo je drugo poluvreme. Ogbu je zamenio Rodića u domaćoj ekipi. Počinje bakljada “delija”

Pogledajte sjajnu foto-priču iz prvog poluvremena:

Kraj poluvremena. Nema pogodaka, ali je Zvezda tome bila bliža, najviše u završnici uvodnog dela utakmice. Domaćin je imao 53% vremena loptu, tri šuta je uputio (jedan u okvir gola), a goti četiri (dva u “metu”). Ipak, prijateljski meč obeležila je publika, koja je pokazala koliko joj je Rusija u srcu, i to ne samo zbog jučerašnje tragedije u prestonici Ruske Federacije.

44’ – Olajinka je pripretio gostima, a Endijaeu malo nedostajalo da zakači loptu u smesti je u mrežu. 

42’ – Zvezda ponovo pokušava da postigne pogodak, Kanga je šutira sa više od 25 metara, no iako je to bilo snažno, nije bilo i precizno.

41’ – Utakmici prisustvuje 42.771 gledalac

41’ – Ostaje 0:0, Katai je prebacio živi zid, ali i prečku gola Zenita.

40’ – Nova dobra situacija za domaćine. Slobodan udarac na oko 18 metara od gola Zenita, s leve strane. Bune se gosti zbog tog dosuđenog faula, ali uzalud. Katai je pored lopte.

39’ – Crvena zvezda je imala dobru situaciju u kontri, ali Endijae nije prihvatio loptu u ovoj situaciji:

Foto: Printskrin/Arena sport

37’ – Najbolja prilika na meču! U nastavku Zvezdine akcije, posle centaršuta Olajinke s levog krila, mladi Knežević je šutirao sa 12 metara, i to vrlo dobro – levicom, ali se u svoju levu stranu bacio golman Zenita, Keržakov, i sačuvao mrežu!

36’ – Zvezda kreće sa napadima iz svog kaznenog prostora, moderno, bez ispucavanja lopte daleko, a uspela je kratkim dodavanjima da stigne sa njom do levog krila, gde je Katai privremeno zaustavljen. Imaće domaćin novu akciju.

33’ – “OJ, KOSOVO!” Danica Crnogorčević oduševila sve pre početka meča Crvene zvezde i ruskog Zenita (VIDEO)

32’ – Utakmici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

30’ – Zenit je u ovim trenucima za nijansu konkretniji od Zvezde, ali ne uspeva da uđe s loptom u njen šesnaesterac. Dva dalekometna šuta su sve što su gosti uspeli da urade. Kanga je, sa druge strane, najaktivniji u domaćem taboru.

27’ – Daglas Santos iznova pokazuje kako snažan šut levicom ima. Sa 25 metara je oprobao udarac, a srećom po crveno-bele nije bio precizan.

Foto: Printskrin/Arena sport

26’ – Navijači Zenita su priredili malu bakljadu.

24’ – Isidor šutira iz okreta ka golu Zvezde, lopta odlazi tri, četiri metra pokraj mete.

21’ – Zvezda sa nešto većim posedom lopte u ovim trenucima, još uvek se čeka na veliku priliku za pogodak. Borbeno nastupaju i jedni i drugi, ali odbrane su za sada na višem nivou od napadača.

18’ – Ovako se navija na Marakani u ovim trenucima:

15’ – Sve otvorenija borba. Pokušavaju i jedni i drugi da daju pogodak, a tribine nastavljaju da pružaju podršku Rusiji.

12’ – Sjajne scene na Marakani. “Sever” viče “Rusi i Srbi”, a onda jedna po jedna tribina odgovaraju “braća zauvek!”.

10’ – Još bez velikih prilika a samom meču, mada je borba sve veća. Ima i kraćih prekida zbog snažnih duela…

Foto: Printskrin/Arena sport

8’ – Ovako je odata počast žrtvama u Moskvi:

7’ – Ovako je Marakana pevala “Katjušu” i “Oj Kosovo, Kosovo”:

6’ – ŠTA ĆE SVET REĆI? Evo koju koreografiju su “delije” izvele za utakmicu Crvena zvezda – Zenit (FOTO)

4’  – Delije pevaju “Katjušu”, ali je to samo zagrevanje, sada će i koreografija da se podigne, dok se na terenu borba vodi između dva šesnaesterca.

19.04 – Sudija Jovan Šegrt je dao znak, meč je počeo!

19.04 – Minut tišine na Marakani zbog žrtava terorističkog napada u Moskvi

Foto: Printskrin/Arena sport

19.02 – Zajednička fotografija, uz poruku “Zajedno”

Foto: Printskrin/Arena sport

18.59 – Igrači oba tima su izašli noseći crni flor, zbog tragedije u prestonici Ruske Federacije. Podsetimo, najnovije vesti vezane za teroristki napad u Moskvi možete da pratite uživo na posebnom blogu “Novosti”.

Foto: Printskrin/Arena sport

18.57 – Evo kako su solidno popunjene tribine stadiona “Rajko Mitić”… oko 25.000 gledalaca je tu:

Foto: Printskrin/Arena sport

18.55 – “Ne damo te Kosovo” peva na hiljade ljudi na Marakani

Delije na meču Crvena zvezda – Zenit / Foto: Printskrin/Arena sport

18.53 – Na “severu” se vijore ruske i srpske trobojke. Danica Crnogorčević sada, sa publikom peva, “Sa Kosova…”

18.51 – Uz pratnju harmonikaša, što je ruska tradicija, Danica Crnogorčević peva “Katjušu”, a sa njom i mnogi na stadionu. Uživaju i navijači Zenita.

Navijači Zenita pevaju Katjušu na Marakani / Foto: Printskrin/Arena sport

18.49 – Stiglo je i nekoliko stotina navijača kluba iz Sankt Peterburga:

Navijači Zenita na Marakani pred meč sa Crvenom zvezdom / Foto: Printskrin/Arena sport

18.45 – Na centru, baš kao što tu ume da bude mušema sa logom Lige šampiona, ovoga puta je takođe kružna zastava, sa grafičkim prikazom ukrštenih srpske i ruske zastave, kao i natpis “Zajedno”.

Foto: Printskrin/Arena sport

18.44 – Ovako izgleda stadion oko 20 minuta pre početka meča. Prilično su dobro popunjene tribine, a mnogi još ulaze.

Foto: Printskrin/Arena sport

18.14 – I “DUGE CEVI” OKO MARAKANE: Izuzetno visoke bezbednosne mere za utakmicu Crvena zvezda – Zenit

18.00 – Ekspedicija Zenita posetila je hram svetog Save u Beogradu, a tu informaciju prenose i brojni ruski mediji nakon što se širom Ruske Federacije održavaju molitve za žrtve tragedije u tržnom centru “Krokus”.

17.55 – Evo i sastava timova!

U odsustvu brojnih igrača zbog reprezentativnih obaveza, Zvezda igra sa sledećih 11 fudbalera: Guteša, Spajić, Rodić, Knežević, Nikolić, Radojević, Nikola Mituljikić, Kanga, Katai, Olajinka, Endijae
Na klupi su golman Vraneš, Ilić, Matić, Ćurić, Cvetković, Đermanović, Ogbi i Jovan Mituljikić
Sergej Semak, trener Zenita, odlučio se za ovu startnu postavu ruskog prvaka: Keržakov, Karavejev, Rodrigao, Santos, Ninjo, Kovalenko, Ahmetov, Erokin, Pedro, Mantuan, Isidor. Rezerve su golman Vasjutin, Fernandes, Vendel, Černjij i Gimaraeš.

Uoči meča

Teroristički napad u Moskvi, u kome je prema najnovijim vestima iz Rusije najmanje 115 osoba ubijeno, a više od stotinu ranjeno, doveo je do brojnih reakcija u svetu, pa i od strane navijača aktuelnog šampiona Srbije u fudbalu – i to povodom zakazanog meča sa ruskim prvakom, u Beogradu.

Sa Marakane su u subotu uveče, posle tragičnih vesti iz prestonice Ruske Federacije (događaje iz Moskve možete uživo, iz minuta u minut, da pratite na portalu “Novosti”) saopštili da se meč Zvezda – Zenit ipak igra u planiranom terminu.

“Želimo da pokažemo ruskom narodu koliko smo uz njih”, poručili su u subotu u večernjim satima iz tabora srpskog šampiona, a oglasili su se i navijači Crvene zvezde, “delije”:

“Molimo sve navijače Zvezde, koji će doći na severnu tribinu, da budu bar pola sata pred početak meča na tribini kako bi se dogovorili za koreografiju koja se sprema. U ovom trenutku kada je našoj braći teško, treba da vide pun stadion i svu moguću podršku koju možemo da im pružimo! Jedini način na koji sada to možemo da izvedemo je da napunimo stadion do poslednjeg mesta!”, navodi se u jednom delu saopštenja “delija”.

U drugom se ističe sledeće:

“Duboko smo potrešeni sinoćnjim napadom na nedužne civile u Moskvi… Nedostaju reči da bi se opisala monstruoznost onih koji ubijaju obične ljude pa čak i decu. 

Često zaboravljamo da rat u Donbasu traje evo tačno već 10 godina… Za to vreme je i mnogo nedužne dečice izgubilo život. Večeras na utakmici skupljamo pomoć za bratski narod u Donbasu. Kroz sve tribine će proći kese, neka svako priloži prema svojim mogućnostima da pokažemo bratsku solidarnost i ljubav!”, navode Zvezdine navijači.

Podsetimo, utakmica će početi minutom tišine, u znak sećanja na ubijene u terorističkom napadu.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i “delije” i “grobari” zagrmeli kao jedan!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče”. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#BILA #ČISTA #EMOCIJA #Meč #Zvezda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja