NaslovnaPLANETAEkspert tvrdi da će Rusija da uzvrati "ekstremnim nasiljem". "Kremlj ne tretira...

Ekspert tvrdi da će Rusija da uzvrati “ekstremnim nasiljem”. “Kremlj ne tretira dobro muslimane”

Metju Saseks, stručnjak za Rusiju i vanredni profesor na australijskom Univerzitetu, govorio je za BBC njuz o tome zašto bi Islamska država napala Rusiju – i šta bi uradila kao odgovor.

„Rusija ima dugu istoriuju ne baš dobrog tretiranja mnogih ljudi koji su muslimani na vlastitoj teritoriji“, kaže on za BBC.

„Imali smo dva rata u Čečeniji… drugi od 1999. do 2006. godine je bio nešto kao radikalizovani rat u kome ste imali ljude koji su se borili sa Islamskom državom protiv ruske vlade. Od tada su aktivnosti Rusije u Siriji učinile da Islamska država vidi rusku vladu kao primarnu pretnju“, rekao je Saseks.

On kaže da očekuje da će ruski odgovor na napad na „Krokus siti hol“ biti „ekstremno nasilje“, navodeći kao primere posledice opsade moskovskog pozorišta 2002. i opsade škole u ​​Beslanu 2004. godine.

„Možda nije toliko važno ko je izvršio napade, već za koga ruska vlada odluči da je kriv i protiv koga će odgovoriti“, smatra profesor.

On kaže da je američko upozorenje o potencijalnom napadu, izdato 7. marta, Kremlj tretirao kao pokušaj „mešanja“ u njegove nedavne opšte izbore i unutrašnja pitanja.

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ekspert #tvrdi #će #Rusija #uzvrati #ekstremnim #nasiljem #Kremlj #tretira #dobro #muslimane

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja