NaslovnaPLANETAMakron veruje da će Ukrajina pasti veoma brzo

Makron veruje da će Ukrajina pasti veoma brzo

Francuski predsednik Emanuel Makron veruje da bi Ukrajina mogla da bude poražena na bojnom polju u kratkom roku, izvestilo je u sredu francusko izdanje Politika.

Medij je razgovarao sa nekoliko članova predsednikove stranke koji su prethodne večeri prisustvovali radnoj večeri u Jelisejskoj palati. Dok je većina diskusije bila usredsređena na predstojeće izbore za Evropski parlament, iskrsla je i tema sukoba u Ukrajini.

– Ukrajina bi mogla da padne veoma brzo – citirao je Makrona jedan od izvora.

Makron je pojačao svoju retoriku o Ukrajini nekoliko nedelja nakon što je jedan broj francuskih državljana koji se bore u ime Kijeva ubijen u ruskom raketnom napadu. Na sastanku lidera EU u Parizu krajem februara on je rekao da ne isključuje mogućnost intervencije NATO-a u Ukrajini.

Iako su tu ideju brzo odbacile skoro sve članice bloka predvođenog SAD i njegov generalni sekretar, Makron se inatio, rekavši da “neče biti ograničenja“ u francuskoj podršci Kijevu i nazvavši Rusiju “protivnikom“. U međuvremenu, načelnik štaba francuske vojske Pjer Šil objavio je da je vojska zemlje “spremna“, verovatno za rat.

Moskva je oštro osudila Makronove primedbe i upozorila NATO da ne preduzima dalje neprijateljske poteze. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu učinilo bi direktan sukob sa Rusijom “neizbežnim”.

Ludovic Marin, Pool via AP

 

Marin Le Pen, istaknuta članica opozicione stranke Nacionalni savez i Makronov rival na izborima 2022. godine, optužila je predsednika prošle nedelje da je potegao pitanje Ukrajine zarad domaće izborne politike. Ankete su pokazale da Francuzi podržavaju pomoć Kijevu oružjem i novcem, ali podvlače crtu kad je u pitanju direktno učešće u borbama.

Zabrinutost da bi Kijev mogao da izgubi rat zasnovana je na nekoliko francuskih vojnih procena koje su ranije ovog meseca procurile u magazin “Marianne”. U jednom izveštaju, posle letnje ofanzive Kijeva, zaključeno je da Ukrajina ne može da pobedi u sukobu vojnim putem. Drugi je opisao bitku kod Avdejevke kao ukrajinski poraz.

Nekoliko dana kasnije dnevnik “Mond” je tvrdio da je Makro razgovarao o mogućem slanju trupa u junu 2023. godine, kada je ukrajinska kontraofanziva počela. General Šil je takođe rekao da su Makronove izjave “pre svega politička i strateška poruka” Rusiji o “volji i posvećenosti” Francuske, a ne stvarna eskalacija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Makron #veruje #će #Ukrajina #pasti #veoma #brzo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja