NaslovnaVESTIUkoliko se bilo šta nametne, prestaje evropski put BiH — RT Balkan

Ukoliko se bilo šta nametne, prestaje evropski put BiH — RT Balkan

22. mar 2024 20:13

| Obnovljeno: 22. mar 2024 20:13

Dodik je istakao da je Evropski savet utvrdio da je BiH politički stabilna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Evropski savet najverodostojnije političko telo u Evropi, da imaju najveći politički autoritet i određuju na koji način struktura BiH može da se kreće ka EU, a to je BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i uz mehanizam koordinacije.

“Evropski savet je dao podršku ovakvoj strukturi BiH i utvrdio da je BiH politički stabilna. Time se odlažu kao nebitne tvrdnje iz pet uslova koji kažu da je neko drugi nadležan da procenjuje političku situaciju”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je sa EU nespojivo da se nameću bilo kakva rešenja, odnosno da ukoliko se lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit usudi da nametne bilo šta – to će značiti zaustavljanje evropskog puta BiH.

“Ako nametne nešto za Izborni zakon, Republika Srpska će doneti svoj zakon. Ako nametne nešto u vezi sa imovinom, donećemo odluku o statusu Republike Srpske koja će podrazumevati odbranu svih naših prava, ne samo predviđena Dejtonskim sporazumom nego da odemo i korak dalje”, istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska ima određenih problema sa Nemcima koji žele da “drže predavanje” i pokušavaju da naprave sebe bitnim u svim procesima.

“Republika Srpska ostaje privržena dejtonskom uređenju. Tri konstitutivna naroda su nezaobilazna. Spremni smo da radimo, uz određene prioritete. Preostala pitanja iz 14 prioriteta koja nisu rešena sada su na dnevnom redu”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

Dodik je istakao da pitanje ukidanja entitetskog glasanja neće moći da se stavi na dnevni red, kako to sada najavljuju u Sarajevu.

“To se neće desiti, promena Ustava ne treba da se desi jer je ustavna struktura pokazala da može da dođe do jedne od predzadnjih tačaka na putu ka EU”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da je odluka o pregovorima pred odluku o članstvu, te da se pokazalo da ovakva BiH nije u suprotnosti sa evropskim putem.

Dodik je ukazao da u Srpskoj veoma racionalno sagledavaju situaciju, smatrajući da predstoji dosta posla ako postoji želja da se ide dalje tim putem.

“Prvo je na tom putu pitanje sudija Ustavnog suda i zakon o Ustavnom sudu BiH”, naveo je Dodik.

“Srpska nije konfliktna strana, tražimo da se poštuju naša prava, slovo Dejtona, Ustav. Ako hoćete, možemo ići dalje”, rekao je Dodik.

On je takođe napomenuo i da Turska ima status kandidata od ranih sedamdesetih godina prošlog veka i do danas nisu došli do statusa člana.

“Šmit pokazao da nema nikakav značaj”

Dodik je naglasio da je Kristijan Šmit “definitivno pokazao da nema nikakav značaj”.

Dodik se osvrnuo na nedavna odlučivanja na nivou Bundestaga, navodeći da se videlo kako nelegalna struktura želi da zadrži nelegalnog visokog predstavnika i spremna je da uđe u proces sankcionisanja ljudi koji ga ne podržavaju.

“S druge strane, pošto su se Bošnjaci odlučili da imaju svoje predstavnike na nekoliko važnih destinacija mislim da će pokušati gorku kašu na kraju ovog puta”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenela je Srna.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukoliko #bilo #šta #nametne #prestaje #evropski #put #BiH #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja