NaslovnaVESTIAko je ubistvo dece humanitarna intervencija, šta je onda zločin? — RT...

Ako je ubistvo dece humanitarna intervencija, šta je onda zločin? — RT Balkan

25. mar 2024 10:36

| Obnovljeno: 25. mar 2024 10:36

Brat ubijenog 13-godišnjeg Miroslava zahteva da mu Đeljošaj odgovori na pitanje šta označava “riječ zločin”, ako svirepo ubistvo nevinih naziva “humanitarnom intervencijom”

Ako je svirepo ubistvo mog trinaestogodišnjeg brata Miroslava Kneževića, devetogodišnje Julije Brudar, dvanaestogodišnje Olivere Maksimović humanitarna intervencija, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj, pita Zoran Knežević, brat malog Miroslava ubijenog u NATO bombardovanju sela Murino u Crnoj Gori.

Knežević je reagovao na izjavu potpredsednika Vlade Crne Gore i lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja, koji je povodom 25 godišnjice od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije saopštio da je posredi bila “humanitarna vojna intervencija” kojom je zaustavljena “politika zločina” predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

“Ako su bombe koje su usred bijela dana zauvijek prekinule tri nedužna djetinjstva humanitarna intervencija, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj? Ako su ubistva Milke Kočanović, Vukića Vuletića i Manojla Komatine humanitarna intervencija, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj? Ako je ranjavanje naših sugrađana humanitarna intervencija, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj?”, pita Zoran Knežević u pismu koje prenosi podgorički portal “Borba”.

Knežević pita potpredsednika vlade CG i da mu objasni šta je zločin, ako je bombardovanje Murina u kom nije bilo vojnih ciljeva, i to “usred bijela dana”, humanitarna intervencija.

“Ako je humanitarna intervencija to što niko od zvaničnika NATO-a ne želi da prizna odgovornost, izrazi kajanje i uputi izvinjenje, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj? Ako je humanitarna intervencija to što se niko od crnogorskih zvaničnika do 2021. godine nije pojavio da oda počast nevinim žrtvama, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj?”, navodi Knežević u pismu potpredsedniku crnogorske Vlade.

Brat ubijenog 13-godišnjeg Miroslava dalje zahteva i da mu Đeljošaj odgovori na pitanje šta označava “riječ zločin”, ako svirepo ubistvo nevinih naziva “humanitarnom intervencijom”.

“Ako je humanitarna intervencija to što je država Crna Gora dvije i po decenije suspendovala pravo na pravnu zaštitu porodicama ubijenih i ranjenim u bombardovanju Murina, šta je onda zločin gospodine Đeljošaj? Ako je sve ovo humanitarna intervencija, ako je humanitarna intervencija ubijanje jedne varoši koja se zove Murino, čije ime i nevine žrtve nećete ni da pomenute, šta onda označava riječ zločin, gospodine Đeljošaj?”, navodi se u pismu Kneževića.

Knežević je poručio Đeljošaju da je bio prinuđen da posle njegove izjave o NATO agresiji kao humanitarnoj intervenciji, nakon dvadesetpetogodišnje borbe sa samim sobom, ipak progovori.

“Koliko je vaša današnja intervencija humana, najbolje potvrđuje to što sam nakon svakodnevne dvadesetpetogodišnje borbe da ne progovorim, danas bio prinuđen da ipak to učinim”, naveo je Knežević.

Selo Murino u opštini Plav u Crnoj Gori bombardovano je 30. aprila 1999. godine, a na mostu u centru koji je pogođen sa najmanje 10 projektila poginulo je šestoro meštana među kojima troje dece. Srušen je most koji je bio simbol sela, mesto okupljanja mladih.

Poginula Julija Brudar imala je samo 10 godina, Olivera Maksimović 11, Miroslav Knežević 13, Vukić Vuletić 46, Milka Kočanović 69 i Manojlo Komatina 72 godine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #ubistvo #dece #humanitarna #intervencija #šta #onda #zločin #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja