NaslovnaBIZNISKina izbacuje američke čipove iz državnih računara

Kina izbacuje američke čipove iz državnih računara

Rat poluprovodnika: Kina izbacuje američke čipove iz državnih računara

Kina je osmislila nove smernice za postupno ukidanje američkih mikroprocesora Intela i AMD iz vladinih personalnih računara, piše Financial Times.

Smernice za nabavku takođe nastoje ukloniti Majkrosoftov operativni sistem Windows i inostrani softver za baze podataka u korist domaćih opcija, navodi se u izveštaju FT.

Vladinim agencijama iznad opštinskog nivoa navodno je rečeno da uključe kriterijume koji zahtevaju „sigurne i pouzdane“ procesore i operativne sisteme prilikom kupovine.

Rojters je javio da je kinesko ministarstvo industrije krajem decembra izdalo izjavu s tri odvojena popisa CPU, operativnih sistema i centralizovane baze podataka koji se smatraju „sigurnim i pouzdanima“ tri godine nakon datuma objave, sve od kineskih firmi.

SAD ima za cilj da podstakne domaću proizvodnju poluprovodnika i smanji zavisnost od Kine i Tajvana s Zakonom o CHIPS i nauci iz 2022. Bajdenove administracije. Osmišljen je za jačanje američkih poluprovodnika i sadrži finansijsku pomoć za domaću proizvodnju uz subvencije za proizvodnju naprednih čipova.

Ranije ove sedmice Bloomberg je objavio da SAD razmatra stavljanje na crnu listu niz kineskih poluprovodničkih firmi povezanih s Huavejem.

Većina kineskih subjekata koji bi mogli biti pogođeni prethodno su identifikovani kao pogoni za proizvodnju čipova koje je kupio ili gradi Huavej u prezentaciji trgovačke grupe Semiconductor Industry Association sa sedištem u Vašingtonu, navodi se u izveštaju pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Bajdenova administracija takođe razmatra sankcije vodećem kineskom proizvođaču memorijskih čipova, ChangXin Memory Technologies Inc, stoji u izveštaju.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kina #izbacuje #američke #čipove #državnih #računara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja