NaslovnaPLANETAO njoj znamo samo 2 stvari, kriju je od očiju sveta

O njoj znamo samo 2 stvari, kriju je od očiju sveta

Sve se više spekuliše da bi ćerka Kim Džong Una – Kim Ju E mogla da bude sledeća liderka Severne Koreje. Državni mediji nazivaju ovu devojčicu “hjangdo”, što je korejski izraz za “osobu koja je određena za vođu”. Od 2022. godine, mediji Kimovu ćerku, za koju se ne zna koliko tačno ima godina, nazivaju “zvezda Koreje” i “voljeno dete”. Ali ko je Kim Ju E i da li će ona biti sledeća liderka Severne Koreje?

Prema korejskim medijima, Kim Ju E se često pominje kao „najvoljenije“ ili „poštovano“ dete korejskog lidera. Državni mediji objavili su niz slika i video snimaka devojčice koja stoji pored Kim Džong Una na raznim javnim događajima, što može biti pokazatelj njenog sve većeg političkog položaja, ističe Dejli mejl.

U poslednje vreme samo su dodatno pojačale spekulacije da će upravo ona naslediti svog oca na čelu države. Ministarstvo za ujedinjenje Seula saopštilo je da nije „isključilo“ tu mogućnost, jer je Pjongjang devojčicu nazvao „hjangdo“.

Kim Džong Un sa porodicom Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

„Obično se termin ‘hjangdo’ koristi samo za najvišeg zvaničnika. Ne isključujemo mogućnost sukcesije Ju E. Seul prati situaciju“, rekao je Ku Bjong-Sam, portparol Ministarstva ujedinjenja Seula.

Međutim, portparol je upozorio da ukoliko tinejdžerka zauzme očevo mesto kao četvrti lider nuklearno naoružane zemlje, „severnokorejski narod će snositi najveći teret posledica“.

Veruje se da je devojčica, koju su južnokorejski obaveštajci identifikovali kao Ju E, drugo od troje dece Kim Džong Una.

Prema južnokorejskim medijima, verovalo se da severnokorejski lider ima sina sa suprugom Ri, kojeg je dobio 2010. godine, ali analitičari ipak dovode u pitanje pouzdanost tih izveštaja.

Kim Džong Un sa porodicom Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja, koja je među najzaštićenijima na svetu, nije potvrdila da li Ju E ima braću ili sestre.

Ministar za ujedinjenje Seula je 2023. godine objavio da njihova vlada „nije u stanju da utvrdi sigurnost tih navoda“, jer nije poznato da li je severnokorejski lider pričao da uopšte postoji sin.

Veruje se da je Ju E dete koje je NBA zvezda Denis Rodman nazvao Kimovom ćerkom kada je posetio Pjongjang 2013. godine.

Kada je Kim Ju E prvi put viđena?

U novembru 2022. godine, devojčica je prvi put primećena u javnosti pored svog oca dok su gledali lansiranje interkontinentalne balističke rakete. Njen deda Kim Džong Il i njen otac Kim Džong Un nisu viđeni u javnosti pre punoletstva, pa je njen detinji izgled zapanjio strane analitičare.

U 2023. godini, u javnosti je viđena šest puta na raznim vojnim vežbama, poseti fabrici oružja i na novoj farmi pilića.

Pjongjang je nedavno objavio snimak na kojem je prikazana devojčica koja koristi dvogled kako bi videla padobranske vežbe. Kim Ju E je uslikana kako stoji pored svog oca i visokih vojnih zvaničnika.

Osnivačica prvog novinskog biroa Asošiejted presa u Severnoj Koreji, Jen H Li, istakla je da je Kim Ju E često prisutna na događajima koji su u vezi sa oružjem.

Govoreći o fotografijama tinejdžera snimljenih na večeri povodom proslave 75. godišnjice vojske Severne Koreje, Li je rekla za Skaj njuz: „Kada pogledate ove slike, ona (Kim Ju e) je ispred i u centru“.

„Mislim da je ono što su ljudi primetili, naravno, prvo i najvažnije bilo: ‘O moj Bože, on (Kim Džong Un) predstavlja svoju ćerku. Šta to može da znači?'“.

Da li je Kim Ju E sledeća liderka Severne Koreje?

Čeong Seong-Čang, analitičar Instituta Sedžong, izjavio je da severnokorejski lider pretpostavlja da njegova ćerka ima sposobnost da vodi zemlju posle njega.

On je za Skaj njuz rekao da njeno prisustvo pored oca na tim ključnim događajima ukazuje na to da devojčicu od malih nogu uče o „kraljevstvu“.

Međutim, ni Severna Koreja, ni njeni mediji nisu potvrdili bilo kakve detalje o planu sukcesije.

Ranije je Nacionalna obaveštajna služba saopštila da je prerano smatrati da je devojčica buduća liderka države, jer je Kim Džong Un, koji sada ima 40 godina, još uvek mlad.

Isto tako, Severna Koreja neguje kulturu muške dominacije od svog osnivanja 1948. godine, jer je svaki lider od tada bio muškarac.

BONUS VIDEO Ko sve navija za Trampa: Kako promena administracije u Vašingtonu može da utiče na naš region?

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#njoj #znamo #samo #stvari #kriju #očiju #sveta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja