NaslovnaVESTIPre 25 godina nisu pitali Savet bezbednosti da li da nas bombarduju...

Pre 25 godina nisu pitali Savet bezbednosti da li da nas bombarduju — RT Balkan

25. mar 2024 21:13

| Obnovljeno: 25. mar 2024 22:07

Šef srpske diplomatije je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se, kako je naveo, čuje istina o NATO agresiji SR Jugoslavije 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju”, rekao je Dačić na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Zahvalio je i zemljama koje nisu glasale “za”, rekavši da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu želele da se razgovaraju o temi u kojoj “očigledno postoje dvostruki standardi”.

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno “gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije”.

“Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama”, rekao je šef srpske diplomatije.

NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju pre 25 godina, pa je prema rečima Dačića – cinično da danas Srbija u Savetu bezbednosti nije mogla ni da govori o tome.

Pre 25 godina nisu ni pitali Savet bezbednosti da li će da bombarduju Srbiju, ukazao je.

“Pored bombi ne možete još ni da kažete o svemu tome! E, to govori o međunarodnom pravnom poretku i međunarodnom pravu. To govori o tome da li UN i Savet bezbednosti i dalje postoje”, rekao je on.

Kako je rekao u SB UN je trebalo da se govori o agresiji na SRJ, koja je izvedena bez odluke ovog tela i koja je bila presedan, kao i današnja odluka tokom proceduralnog glasanja.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što se sve radi preko leđa Srbije i srpskog naroda.

“Ta agresija će zauvek ostati zločin koji ne možemo da zaboravimo”, rekao je Dačić.

On je upitao kako će SB UN sprečiti agresiju na neku drugu zemlju ako ne može ni da raspravlja o bombardovanju SRJ 1999. godine.

“Postavlja se pitanje da li postoji međunarodni poredak, a odgovor na to pitanje svi znaju”, istakao je Dačić.

Naveo je da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena, jedino je moguća u strogo definisanim uslovima koji su predviđeni poveljom UN.

“NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju. Zato što je u pitanju svih ovih godina i decenija bila nelegalna borba za ocepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije”, rekao je on.

Dačić je naveo da su svi svedoci da u Savetu bezbednosti svi govore o teritorijalnom integritetu, a jedino niko ne govori o teritorijalnom integritetu Srbije.

“Upotreba sile u međunarodnim odnosima je nelegalna i predstavlja predstavlja kršenje temeljnih principa i pravila međunarodnog prava. To su i same članice NATO-a govorile, kvalifikujući tu akciju kao nelegalnu ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova podsetio je i da je od 10. juna 1999. godine, kada je NATO prekinuo bombardovanje SR Jugoslavije, izvršeno više od 9.000 etnički motivisanih napada na Kosovu i Metohiji.

“Od 10. juna 1999. godine, od dolaska NATO, do danas na Kosovu i Metohiji izvršeno je 9.407 etnički motivisanih napada na fizička lica i imovinu, u kojima je 666 Srba i drugih nealbanaca izgubilo život, gde je povređeno 1.471 lice, kidnapovano 1.092, porušeno i spaljeno 33.411 kuća i stanova, oštećeno 232 verskih objekata i 63 kulturno-istorijskih spomenika”, rekao je Dačić.

Dodao je da je uništeno i oštećeno 9.750 nadgrobnih spomenika na 275 srpskih grobalja.

On je istakao da se pitanje teritorijalnog integriteta posmatra na nivou dvostrukih standarda i kroz odnos velikih sila, dodavši da Srbija nije nikoga napala, već da je branila sopstveni teritorijalni integritet.

“Kosovo je želelo otcepljenje od Srbije i za to je koristilo terorističku organizaciju Oslobodilačku vojsku Kosova, uz pomoć zapadnih islamističkih zemalja”, naveo je Dačić, podsetivši da je tzv. OVK bila na listi terorističkih organizacija.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pre #godina #nisu #pitali #Savet #bezbednosti #nas #bombarduju #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja