NaslovnaPLANETAVlast manipulisala informacijama o železničkoj nesreći kada je poginulo 57 ljudi

Vlast manipulisala informacijama o železničkoj nesreći kada je poginulo 57 ljudi

Četiri grčke opozicione partije potpisale su danas predlog za izglasavanje nepoverenja vladi na čelu sa premijerom Kirijakosom Micotakisom nakon što su se pojavile informacije u medijima da je vlada manipulisala informacijama o najvećoj železničkoj nesreći u istoriji Grčke u februaru prošle godine kada je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata.

Micotakisova partija desnog centra Nova demokratija ima većinu od 158 poslanika u parlamentu sa 300 mesta, što znači da će taj predlog najverovatnije biti odbijen, preneo je Blumberg.

Najavljeno je da će o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi parlament raspravljati u naredna tri dana.

Opozicione stranke optužile su vladu da manipuliše dokazima koji bi mogli da rasvetle razloge katastrofe u nastojanju da se umanji politička odgovornost. Opozicija pokušava da izvrši pritisak na vladu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Vlada navodi da sudije koje vode istragu o nesreći imaju cele, neobrađene razgovore u istrazi, što znači da nema manipulacija.

Grčki list To Vima objavio je u nedelju da je snimak razgovora pre nesreće između šefa stanice u Larisi i mašinovođe jednog od vozova procurio odmah nakon sudara, a da je bio „obrađen“ da bi se pokazalo kao da je do sudara došlo zbog ljudske greške.

U administraciji Micotakisa kažu i da je sličan izveštaj o navodnom curenju i manipulisanju razgovorom objavljen 3. marta 2023. godine.

Putnički voz, koji je putovao od Atine do Soluna, sudario se sa teretnim vozom u blizini Larise u centralnoj Grčkoj, što je izazvalo požar, a u nesreći je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata, dok je povređeno još 80 osoba.

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vlast #manipulisala #informacijama #železničkoj #nesreći #kada #poginulo #ljudi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja