NaslovnaPLANETAEvo kako je odgovorio predsednik SAD-a

Evo kako je odgovorio predsednik SAD-a

Kandidat republikanaca za predsednika SAD Donald Tramp podelio je video-snimak u kojem se na zadnjem delu kamioneta sa natpisom “Tramp 2024” vidi i montirana fotografija aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena sa vezanim rukama i nogama.

Predizborni tim Džoa Bajdena kritikovao je Donalda Trampa zbog deljenja video-snimka na društvenim mrežama na kojem se vidi kamion sa slikom američkog predsednika vezanih ruku i nogu. Bajdenov predizborni tim optužio je Trampa da „redovno podstiče političko nasilje“ uoči izbora u novembru.

Portparol Trampove kampanje rekao je da su demokrate pozivale na „odvratno nasilje“ protiv Trampa, koji je u petak objavio sporni video na svojoj društvenoj mreži „Truth Social“.

Prema natpisu, snimljen je na Long Ajlendu u Njujorku u četvrtak kada je bivši predsednik prisustvovao bdenju njujorškog policajca koji je ubijen tokom kontrole saobraćaja.

Video prikazuje dva kamiona koji prolaze putem, oba prekrivena američkim zastavama i zastavama koje traže podršku policiji. Drugi kamion je bio ukrašen rečima „Tramp 2024“, a na zadnjoj strani vozila nalazi se lik Bajdena sa vezanim rukama i nogama.

Trampova promocija videa izazvala je kritike od strane Bajdenovog tima za kampanje.

„Tramp redovno podstiče političko nasilje i vreme je da ga ljudi shvate ozbiljno – samo pitajte policajce Kapitola koji su napadnuti štiteći našu demokratiju 6. januara“, rekao je portparol Majkl Tajler, misleći na napad na Kongres od strane pristalica bivšeg predsednika SAD nakon što je tvrdio da su mu ukradeni izbori 2020. godine.

Ali portparol Trampove kampanje na ovo je odgovorio: „Ta slika je bila na poleđini kamioneta koji je išao niz auto-put. Demokrate ne samo da su pozivale na grozno nasilje protiv predsednika Trampa i njegove porodice, oni zapravo naoružavaju pravosudni sistem protiv njega“.

Inače, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp suočava se sa četiri krivične optužnice, a izjasnio se da nije kriv u svim slučajevima i tvrdi da ga „politički progone“.

Svađa oko slike na zadnjim vratima kamiona poslednja je u nizu žestokih rasprava između dva predsednička kandidata uoči izbora.

U svom pokušaju da se vrati u Belu kuću, Tramp je pojačao svoju retoriku, često nazivajući one osuđene za učešće u neredima u američkom Kapitolu 6. januara 2021. kao „taoce“.

***

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Evo #kako #odgovorio #predsednik #SADa

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja