NaslovnaPLANETARat na Bliskom istoku 31. mart 2024. godine

Rat na Bliskom istoku 31. mart 2024. godine

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 176. dan. 

IDF su saopštile da nastavljaju operacije oko bolnice Šifa. Pet ljudi je poginulo, a na desetine ih je ranjeno, u izraelskoj vatri i stampedu koji je usledio tokom isporuke pomoći u gradu Gazi, navodi palestinski Crveni polumesec.

SZO ističe da je za više od 9.000 Palestinaca neophodna hitna evakuacija, dok u enklavi funkcioniše samo 10 bolnica.

Brod sa novom pošiljkom pomoći za Pojas Gaze isplovio je iz luke u Larnaki. Egipatski izvori navode da se u Kairu nastavljaju pregovori Hamasa i Izraela o prekidu vatre.

                           ***UŽIVO***

19.35 – Netanjahu: IDF spreman za operaciju u Rafi, evakuiše civilno stanovništvo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je IDF spremna da deluje u Rafi, da evakuiše civilno stanovništvo i da distribuira humanitarnu pomoć.

“To je ispravna stvar da se radi na operativnom i međunarodnom planu“, rekoa je Netanjahu.

Izraelski oremijer je rekao da će biti potrebno vreme ali obećava da će da će bataljoni Hamasa u tom gradu biti eliminisani.

18.25 – Počele četvorodnevne demonstracije u Jerusalimu, traže se ostavka vlade i novi izbori

Demonstranti se okupljaju u Jerusalimu uoči večernjih demonstracija kojima započinje četvorodnevni protest u glavnom gradu Izraela.

Organizatori protesta pozivaju premijera Benjamina Netanjahua i njegovu vladu da podnesu ostavku, da Izrael održi vanredne izbore i da čelnici zemlje pristanu na sporazum o taocima koji će dovesti do oslobađanja 130 zarobljenika koji se drže u Gazi od 7. oktobar.

Protesti će biti usredsređeni oko Kneseta, ali će se održavati i na drugim ključnim lokacijama, uključujući u blizini Netanjahuove rezidencije u Jerusalimu.

17.30 – Izraelski napad na vozilo u južnom Libanu, eliminisan operativac Hezbolaha

Libanski mediji izvestili su o izraelskom napadu na vozilo u gradu Kunin na jugu Libana.

Izraelske snage naknadno su saopštle da je u napadu dronom eliminisan operativac iz Hezbolahovih elitnih snaga Radvan u napadu dronom.

Izraelski napad na vozilo u južnom Libanu, eliminisan operativac Hezbolaha Libanski mediji izvestili su o izraelskom napadu na vozilo u gradu Kunin na jugu Libana. Izraelske snage naknadno su saopštle da je u napadu dronom eliminisan operativac iz Hezbolahovih elitnih snaga Radvan u napadu dronom. IDF opisuje Ali el-Zina kao “značajan izvor znanja o protivtenkovskim projektilima jihu je bio odgovoran za desetine napada protivtenkovskim projektilima na izraelske civile, zajednice i snage bezbednosti”.

IDF opisuje Ali el-Zina kao “značajan izvor znanja o protivtenkovskim projektilima jihu je bio odgovoran za desetine napada protivtenkovskim projektilima na izraelske civile, zajednice i snage bezbednosti”.

16.19 – Najmanje 77 Palestinaca ubijeno u napadima Izraela u Gazi za poslednja 24 sata

Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da je izraelska vojska počinila osam “masakara” nad porodicama u Pojasu Gaze u poslednja 24 sata, prenela je palestinska agencija WAFA. Agencija ističe da timovi hitne pomoći i spasilačke ekipe još nisu u mogućnosti da dođu do mnogih povređenih i tela zarobljenih pod ruševinama ili razbacanih po putevima širom Pojasa Gaze zbog toga što izraelske snage ometaju kretanje medicinskih i timova civilne odbrane.

15.02 – IDF: Izrael pogodio komandni centar Islamskog džihada ispred bolnice Al-Aksa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Al-Aksa u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze i da pri tome bolnica nije oštećena i da nije narušeno njeno funkcionisanje.

Prema IDF-u, operativci Islamskog džihada bili su u komandnoj prostoriji kada je pogođena, preneo je Tajms of Izrael.

14.30 – Papa Franja pozvao na prekid vatre 

Papa Franja je pozvao je danas na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, i istakao da se mir nikad ne gradi oružjem, već ”pružanjem ruku i otvaranjem srca”, a u svojoj uskršnjoj poruci osvrnuo se i na Zapadni Balkan rekavši da etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele.

13.55 – Ministar finansija Izraela nazvao proteste “neodgovornim pritiscima”

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da su protesti koji pozivaju na izbore i na dogovor o oslobođenju talaca “neodgovorni pritisci”.

AP Photo/Maya Alerruzzo, file

 

– Zahtev za našu fleksibilniju poziciju u pregovorima, kako se pokazalo iznova i iznova, samo čini da (lider Hamasa Jahja) Sinvar još više učvrsti svoju poziciju, i čini povratak talaca još daljim – rekao je Smotrič, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da “stoji čvrsto pred neodgovornim pritiscima koji ugrožavaju državu Izraela i štete ratnim ciljevima”.

11.50 – Izraelska vojska: Terorista nožem ranio izraelskog oficira u gradu Beršeba

Osoba koja je danas povređena u napadu nožem na centralnoj autobuskoj stanici u Beršebi je oficir izraelske vojske koji nije bio na dužnosti, saopštila je vojska.

Kako je navedeno, on je lakše povređen i prebačen u bolnicu na lečenje, prenosi Tajms of Izrael.

Drugi vojnik koji je bio na licu mesta ubio je osumnjičenog.

9.37 – Izraelska policija: Ubijen terorista koji nožem ranio jednu osobu u gradu Beršeba

Izraelska policija saopštila je danas da je ubijen terorista koji je nožem ranio jednu osobu na centralnoj autobuskoj stanici u Beršebi, najvećem gradu u pustinji Negev na jugu Izraela. “Teroristu koji je izveo napad nožem, vatrenim oružjem neutralisale su snage bezbednosti”, navedeno je u saopštenju policije, a prenosi Tajms of Izrael.

8.25 – Izrael pristao da oslobodi palestinske zatvorenike za tela svojih vojnika

Izrael je navodno pristao da oslobodi palestinske zatvorenike koji su zatočeni, nakon što su oslobođeni u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika Gilada Šalita 2011, da bi dobio tela izraelskih vojnika Orona Šaula i Hadara Goldina.

Televizija Kan je objavila, pozivajući se na tri zvaničnika uključena u razgovore, da je ponuda predata Hamasu, ali da ta militantna grupa tek treba da odgovori, preneo je Tajms of Izrael.

07.00 – SZO: Neophodna hitna evakuacija 9.000 kritičnih pacijenata iz Pojasa Gaze

vetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je neophodno da se 9.000 pacijenata hitno evakuiše iz Pojasa Gaze radi pružanja medicinske nege, a šef SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, je dodao da u palestinskoj enklavi trenutno funkcioniše samo 10 bolnica.

”Oko 9.000 pacijenata hitno treba da bude evakuisano u inostranstvo zbog zdravstvenih usluga, uključujući lečenje raka, povrede od bombardovanja, dijalize i druga hronična stanja”, izjavio je Tedros na platformi X.

06.55 – Komandant izraelske vojske u bolnici Al-Šifa: ‘Ciljevi postignuti’

Izraelska vojska objavila je snimak načelnika generalštaba Herzi Halevija, za koji kaže da je iz opkoljene bolnice Al-Šifa u centralnoj Gazi.

Halevi, u pratnji drugih visokih vojnih komandanata, rekao je da je “ova operacija postigla svoj cilj” ubistva i hapšenja velikog broja zvaničnika i boraca Hamasa, za koje izraelska vojska tvrdi da su se nalazili u medicinskoj ustanovi.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

– Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

– Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog “sprovođenja genocida u Gazi”. MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

– Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Bliskom #istoku #mart #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja