NaslovnaPLANETARusi prvi put gađali Ukrajinu monstrum-bombom? Ubojito oružje od 1,5 tone se...

Rusi prvi put gađali Ukrajinu monstrum-bombom? Ubojito oružje od 1,5 tone se sručilo na grad, PVO sistemi nemaju rešenje za ovo

Rusi su prvi put u Ukrajini upotrebili tešku bombu ODAB-1500, i to tokom napada na Veliku Pisarivku u Sumskoj oblasti. Ovo je prvi put da je Rusija upotrebila takvu termobaričnu bombu tešku jednu i po tonu, koja datira još iz sovjetskog doba, piše nemački Bild i poziva se na novinara i vojnog stručnjaka Džulijana Ropkea.

Prema njegovim rečima, bomba ODAB-1500 korišćena je prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Bomba je bačena na Veliku Pisarivku, koja je pretrpjela velika oštećenja. Nakon udara, u nebo se uzdigao oblak dima visok čak jedan kilometar. Ukrajina je saopštila da su dve vođene avionske bombe bačene na civilnu infrastrukturu Velike Pisarivke te da je oštećena i zgrada srednje škole, prenosi Jutarnji.

ODAB-1500 ili detonirajuća avio-bomba je termobarički projektil iz sovjetskog doba. Ispušta tekućinu u obliku aerosola 10 metara pre cilja, a to stvara plamen koji povećava snagu razaranja.

⚡️🇷🇺Reports claim this is the Russian Odab-1500 being used for the first time, in the Sumy region.
It’s a large 1500kg thermobaric weapon, which explains the very distinctive foamy mushroom cloud. pic.twitter.com/JJm5MzoAYA

— SIMPLICIUS Ѱ (@simpatico771) March 30, 2024

ODAB ima ogromnu razornu moć.

Ruska agencija Tass izvestila je da su 16. marta „ruske snage uništile su oko 300 ukrajinskih vojnika u preciznom vazdušnom napadu“, pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane.

„Tačan udar vazdušne municije na mesto razmeštanja formacije Kraken uništio je čak 300 militanata“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na snimku koji je postavilo Ministarstvo odbrane Rusije vidi se da su ruske snage lansirale ODAB-1500 eksplozivnu bombu, navodi Tass.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rusi #prvi #put #gađali #Ukrajinu #monstrumbombom #Ubojito #oružje #tone #sručilo #grad #PVO #sistemi #nemaju #rešenje #ovo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja