NaslovnaRAZONODAStroga pravila britanske kraljevske porodice

Stroga pravila britanske kraljevske porodice

Biti član najpoznatije kraljevske porodice na svetu dolazi sa svojim povlasticama i privilegijama, ali postoje neke stvari koje jednostavno ne smeju da se rade ako ste deo najužeg kruga oko kralja Čarlsa.

Kada ste poslednji put videli Njegovo Kraljevsko Veličanstvo da se pokazuje naklonost prema svojoj ženi kraljici Kamili u javnosti ili da princ Vilijam deli autograme obožavaocima?

Iako nisu postavljena zvanična pravila, postoje smernice, neke stroge, a druge ne toliko striktne, kojih bi članovi kraljevske porodice trebalo da se pridržavaju kada su izloženi pogledima u javnosti.

Oni u svakom trenutku moraju da budu svesni stvari koje rade – kako se ophode jedni prema drugima i prema narodu, kako jedu, kako se oblače, pa čak i kako stoje. Osim toga, u Bakingemskoj palati se ne jede ni beli luk. 


Članovi kraljevske porodice se veoma retko ljube ili drže za ruke u javnosti. Iako se može pretpostaviti da bonton ili kraljevski protokol sprečavaju parove da se upuste u bliskost, radi se o tome da neki članovi kraljevske porodice sami biraju da ostanu profesionalni kada su u javnosti i svoju intimu zadrže za sebe.

Kada pozdravljaju monarha, od muškaraca se zahteva da se naklone, dok žene tradicionalno blago čučnu sa ukrštenim nogama. Gestovi ne moraju da budu dugi ili preuveličani – suptilno klimanje glavom ili kurtizi će biti dovoljni.

Kada je u pitanju boja noktiju, lak prirodnog izgleda, bezbojni ili neka bledorozikasta nijansa su pravi izbor.

Koliko god da uz žene iz kraljevske porodice ide opis da nose šljašteći nakit i krune, ipak to nije uvek dobrodošlo.

Postoje prilike kada se nose, kao i staro pravilo da se šeširi nose do 18 sati, nakon čega se dame presvlače u večernje elegantne haljine. Šeširi se nose znatno češće, pa svaka dama iz ove porodice ima šešire za sve prilike. 

Prilikom izlaska u javnost, treba nositi upadljive boje, kako bi ljudi lakše spazili kraljevskog člana porodice. Naravno, najvažnije je da su primećeni i da narod zna da su tu, zato je kraljica Elizabeta stalno nosila svetle i jake boje.

Od ženskih članova ove porodice se očekuje da im noge uvek budu prekrivene, pa makar i hulahopkama u boji kože. Smatra se nepristojnim bilo kakva suknja dužine iznad kolena.

Članovi kraljevske porodice učtivo odbijaju fotografisanje sa pojedincima iz naroda. Možete ih videti na selfiju samo kada se to dogodi slučajno. Princ Hari je jednom prilikom priznao da mrzi selfije.

Članove kraljevske porodice nikada nećete videti ni da potpisuju autograme obožavaocima. To je dugogodišnje pravilo koje ostaje na snazi za sve kraljevske porodice, zbog rizika da potpis bude falsifikovan.


U britanskom zakonu ne piše ništa što kralju i njegovom najbližima zabranjuje da učestvuje na izborima, ali on to jednostavno ne radi. Na sajtu parlamenta Velike Britanije stoji: Iako zakonom nije zabranjeno, smatra se neustavnim da monarh glasa na izborima.

Iako tehnički nije pravilo, generalno se svi mršte kada pripadnice kraljevske porodice sede sa prekrštenim nogama. Noge i kolena moraju da se postave paralelno, a prekrštanje samo članaka je u redu.

Samo povremeno ćete videti članove kraljevske porodice kako pijuckaju čaj u javnosti, iako ne propuštaju svoje vreme za taj ritual. Pravilan bonton je držanje vrha drške za šolju palcem i kažiprstom i samo pijuckanje sa istog mesta, kako bi se izbeglo više fleka od karmina. I ne smeju da zaborave da spuste mali prst.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stroga #pravila #britanske #kraljevske #porodice

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja