NaslovnaVESTIAmerički milijarder: Ukrajinska kontraofanziva - jedan od najvećih fijaska u istoriji

Američki milijarder: Ukrajinska kontraofanziva – jedan od najvećih fijaska u istoriji

EPA/Roman Pilipey

Ukrajinska vojska

Kontraofanziva ukrajinskih snaga u leto 2023. godine jedan je od najvećih neuspeha u modernoj istoriji, rekao je američki milijarder Dejvid Saks.

“Ukrajinska letnja kontraofanziva bila je jedan od najvećih neuspeha u modernoj vojnoj istoriji. Tenkovima i vojnicima su bezglavo jurili u minska polja, dok je ruska artiljerija sipala na njih sa jako utvrđenih položaja. Kako Ilon (Mask) primećuje, ovo je moglo lako da se predvidi. Ali Petreus, Hodžis, Spenser, Nuland, Salivan i Blinken su to ohrabrivali i isticali šanse za uspeh. Ovi ljudi su glupaci, ne treba im uopšte verovati”, napisao je biznismen na društvenim mrežama Iks, komentarišući objavu Ilona Maska.

Prema rečima Maska, ako Kijev ne pristane na pregovore sa Rusijom, onda Ukrajina može izgubiti svaki pristup Crnom moru.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je 20. februara da je samo tokom neuspešne kontraofanzive od 4. juna 2023. godine, poginulo je i ranjeno 166 hiljada ukrajinskih vojnika.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Američki #milijarder #Ukrajinska #kontraofanziva #jedan #najvecih #fijaska #istoriji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja