NaslovnaBIZNISUhapšeno 16 osoba osumnjičenih da su "oprali" 83 miliona dinara

Uhapšeno 16 osoba osumnjičenih da su “oprali” 83 miliona dinara

Uhapšeno 16 osoba osumnjičenih da su „oprali“ 83 miliona dinara

Poreska policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsila 16 ljudi osumnjičenih za pranje novca u iznosu od preko 83 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Osumnjičeni su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a novac koji im je uplaćivalo privredno društvo po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali su sa računa i vraćali ga jednom od okrivljenih koji je odgovorno lice u tom privrednom društvu.

Protiv odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, koji su iz Čačka i već se nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV i poreske utaje, u ukupnom iznosu od oko 24,8 miliona dinara.

Osumnjičeni su, u periodu od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe, čime su izbegli obračun i plaćanje PDV, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24,8 miliona dinara.

Oni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Uhapšeno #osoba #osumnjičenih #oprali #miliona #dinara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja