NaslovnaPLANETAZagrebačka klinika mora da plati skoro 60.000 evra porodici preminule devojčice

Zagrebačka klinika mora da plati skoro 60.000 evra porodici preminule devojčice

Opštinski sud u Kutini doneo je presudu u slučaju smrti devojčice koji datira još iz 2010. godine. Kako piše u presudi, majci i bratu devojčice ukupno je dodeljeno 58.729,95 evra odštete zbog propusta lekara u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj se devojčica lečila.

Na osnovu analiza veštačenja sud je ocenio da je devojčica umrla zbog ovih propusta. Naime, umrla je usled punkcije limfnog čvora, nakon čega je doživela refraktorni zastoj koji je rezultirao smrću, piše Index.hr.

Majka: Da sam znala da je zahtev rizičan, dobro bih razmislila

U tužbi se ističe da je majci rečeno da je to rutinska procedura i da nema naznaka da bi to moglo biti rizično, te je upravo zbog toga potpisala saglasnost.

„Da sam na bilo koji način obaveštena o mogućim posledicama, dobro bih razmislila jer je reč o mom detetu. Rekli su da procedura traje od 5 do 10 minuta i da će nakon toga T. biti u sobi“, rekla je majka.

Iz klinike su se branili „da su navedeni zahvati učinjeni uobičajenim, standardizovanim postupcima u Jedinici za intenzivno lečenje dece u opštoj anesteziji i u odgovarajućim dozama“.

„Iskusni klinički citolog s asistentkinjom je učinio zahvat uobičajenim postupkom i priborom. Prema optuženima iznenadna smrt T. E. je posledica komplikacije povezane s dijagnostičkim zahvatom s oštećenjem miokarda i posledičnim krvarenjem u perikard.“

„Bila je to veoma retka, ali u literaturi dobro opisana komplikacija sternumske punkcije. Prilikom dijagnostičke procedure i reanimacije nije napravljen nikakav propust ili greška, jer su sve radnje obavljene standardnim instrumentima i opremom i po svim kriterijumima dobrog kvaliteta“, dodala je odbrana.

Veštačenje: Prilikom punkcije probodeno je srce

Devojčica je preminula tokom postupka punkcije u kojoj su pokušali da joj izvade koštanu srž kako bi se utvrdilo da li ima malignu bolest ili ne. Prema presudi, operacija se izvodi ubodom u predelu kuka, ali pošto doktorka nije mogla da dođe do koštane srži, odlučila je da izvrši punkciju ubodom grudne kosti.

Tokom samog zahvata, devojčica je ubodena u srce, a svedok, odnosno drugi lekar koji je prisustvovao postupku, nije mogao da kaže da li je ubod nanela igla ili deo kosti prilikom probijanja kosti. Međutim, stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocenili su da je krivica na osoblju klinike.

Veštačenje: Lekari nisu sve uzeli u obzir

„Ovde se desila veoma retka komplikacija, koja je nesumnjivo uzročno povezana sa neželjenim događajem, a jasno je da bi manji mehanički pritisak rezultirao manjim prodiranjem igle u strukture tkiva. U ovom slučaju prodor iglom je bio dublji nego što je trebalo”, zaključak je veštačenja, a dodaju da lekar koji je uradio punkciju verovatno nije bio dobro obavešten o pratećim bolestima devojčice.

Navode i da je upitno da li su lekari ispravno postupili kada nisu uradili postoperativne pretrage i utvrdili šta se dogodilo. Navodi se i da je lekari trebalo da zaključe da ovako rizična operacija nije pogodna za izvođenje u klinici koja nema hirurško odeljenje.

Sud je zbog toga presudio u korist majke i brata preminule devojčice, i dosudio majci iznos od 43.798,53 evra, a bratu 14.931,32 evra. Odbijeno im je još 995,42 evra, za koje je sud ocenio da su preterano traženi.

***

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zagrebačka #klinika #mora #plati #skoro #evra #porodici #preminule #devojčice

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja