NaslovnaVESTINedvosmislena podrška Dejtonu — RT Balkan

Nedvosmislena podrška Dejtonu — RT Balkan

4. apr 2024 19:45

| Obnovljeno: 4. apr 2024 20:19

Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusedske odnose, saradnju i stabilnost, napisao je Vučić na Instagramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa Kristijanom Šmitom, kojeg je nazvao “gospodinom”, a ne visokim predstavnikom, o aktuelnim dešavanjima, evrointegracijskim i razvojnim procesima u regionu.

“Ponovio sam našu nedvosmislenu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH. Sve suprotno tome Srbija neće podržati”, naveo je predsednik.

“Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusedske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu “budućnostsrbijeav”.

Kristijan Šmit “preuzeo je dužnost” visokog predstavnika 2021. godine od Valentina Incka, međutim, njegov dolazak u BiH izazvao je brojna negodovanja i oštro protivljenje Republike Srpske.

U Republici Srpskoj Šmita ne priznaju za visokog predstavnika, već ga zovu “ilegalnim nemačkim turistom koji je uzurpirao instituciju OHR-a”. Tamo se više i ne dovodi u pitanje da li on uopšte ima legitimitet, ali i legalitet u postupcima, budući da ne postoji odluka Saveta bezbednosti o njegovom imenovanju na to mesto. 

Pored toga što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, Kristijan Šmit odlazi i korak dalje, pa nameće svoje odluke, menja zakone, a neizvršavanje njegovih odluka je i krivično delo. To je postigao koristeći tzv. “bonska ovlašćenja”, koja visokim predstavnicima u BiH daju gotovo diktatorsku moć da nameću zakone i smenjuju demokratski izabrane zvaničnike, zasnovana su na samo nekoliko nedovoljno preciznih odredaba donetih pre više od četvrt veka.

Pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića vodi se krivični postupak zbog neizvršavanja Šmitovih odluka. 

Najnoviji pokušaj nametanja zakona je u izmenama Izbornog zakona BiH, koje je naišlo na oštre reakcije pripadnika srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, dok se još uvek čeka šta će bošnjački predstavnici reći i da li će stati u zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine,

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nedvosmislena #podrška #Dejtonu #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja