NaslovnaVESTIOštar Bajdenov zaokret prema Izraelu

Oštar Bajdenov zaokret prema Izraelu

Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden

SAD su u četvrtak uputile najoštriji javni prekor Izraelu od početka rata sa Hamasom, upozorivši da će američku politiku prema Gazi odrediti to hoće li Izrael preduzeti korake kako bi osigurao bezbednost palestinskih civila i humanitarnih radnika.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael mora hitno da preduzme mere kako bi smanjio patnju civila, saopštila je Bela kuća nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

U razgovoru koji je trajao manje od 30 minuta, Bajden je rekao Netanjahuu da je trenutni prekid vatre u regionu ključan i pozvao Izrael da “bez odlaganja postigne dogovor” sa Hamasom kako bi se izraelski taoci vratili kući, skoro šest meseci nakon što su pripadnici Hamasa napali Izrael.

Sugerišući da je promena američke politike prema Gazi moguća ako Izrael ne odgovori na humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi, Bajden je kanalisao svoju ličnu frustraciju kao i sve veći pritisak leve političke baze da zaustavi ubistva i ublaži glad među nedužnim civilima.

Promena politike

Bajden je “jasno ukazao na potrebu da Izrael predstavi i sprovede niz specifičnih, konkretnih i merljivih koraka kako bi se odgovorilo na civilne žrtve, humanitarne patnje i bezbednost humanitarnih radnika”, saopštila je Bela kuća.

Predsednik je “jasno poručio da će američka politika prema Gazi biti određena našom procenom da li je Izrael preduzeo te korake”, dodaje se.

U izraelskom napadu u ponedeljak u Gazi ubijeno je sedmoro humanitarnih radnika nevladine organizacije World Central Kitchen.

Izrael je u četvrtak objavio da će prilagoditi taktiku u ratu u Gazi, a napad je opisao kao rezultat pogrešne identifikacije i naveo da će uskoro objaviti rezultate istrage.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Oštar #Bajdenov #zaokret #prema #Izraelu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja