NaslovnaVESTIPrava Hrvata u BiH se sistematski gaze, moramo biti odlučniji i tražiti...

Prava Hrvata u BiH se sistematski gaze, moramo biti odlučniji i tražiti svoje — RT Balkan

6. apr 2024 20:16

| Obnovljeno: 6. apr 2024 20:16

Moramo da se zapitamo kako žive Hrvati u BiH, poručio je predsednik Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da se poslednjih godina sistematski zanemaruju i gaze prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Iako živimo u Hrvatskoj koja je članica EU, moramo se okrenuti oko sebe i zapitati se kako žive Hrvati u BiH. Hrvati koji su ostali da žive u BiH imaju svoja prava kao konstitutivni narod i ta prava se poslednjih godina sistematski zanemaruju i gaze. Zbog toga kao Hrvati moramo biti jedinstveniji, odlučniji i ako hoćete drskiji i tražiti svoje, pa makar se radilo i o nečemu simboličnom, kao što je izbor člana Predsedništva BiH”, poručio je Milanović na skupu u Kninu povodom 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog veća odbrane (HVO), prenosi Hina.

On je naveo da je reč o principima, da Bošnjaci ne mogu da biraju hrvatskog člana Predsedništva i da u BiH postoje Hrvati, Srbi i Bošnjaci koji moraju shvatiti da, iako su matematička većina, njima ili bilo kome drugome to ne daje veća prava.

“Za to se hrvatska država mora boriti. Mora se boriti za čast svojih ljudi”, poručio je predsednik Hrvatske.

Naveo je da su mnogi pripadnici HVO “sumnjičeni za raznorazne zločine od druge i treće strane”, ali je da posle 30 godina niko nije optužen i zatvoren.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prava #Hrvata #BiH #sistematski #gaze #moramo #biti #odlučniji #tražiti #svoje #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja