NaslovnaVESTIPredsednik predlaže promenu Krivičnog zakonika

Predsednik predlaže promenu Krivičnog zakonika


PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je Informer TV.

Foto: Printskrin Informer TV

Govoreći o ubistvu male Danke Ilić, Vučić kaže da su zločinci mislili da će ostati nekažnjeni.

– Svojevremeno sam se javno zalagao i zamolio Vladu Srbije da razmotri sa Savetom Evrope da li je moguće da bude ponovo uvedena smrtna kazna, a da ne snosimo posledice. Ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo delo – kazao je on i dodao da će pisano predložiti ponovo tu promenu Krivičnog zakonika.

Foto printskrin Informer TV

Podseća da je to tražio i posle masakra u Ribnikaru i Duboni.

– Opravdanja onih koji su protiv smrtne kazne su ozbiljna. Ako jednom napravite grešku, i da se ustanovi posle 10 ili 30 godina da ste pogrešili, to je mnogo veći greh nego da nekome date manju kaznu – dodao je on.

Ipak, ističe da je za smrtnu kaznu kada su stvari “očigledne”.

On kaže da je jutro kada je saznao da je Danka Ilić ubijena morao da vodi računa o pokazivanju emocija.

– Pre toga smo mi znali da je dete udareno autom, znao sam još neke detalje. Ali nismo znali konačno. I onda mi je Gašić saopštio, i tada smo saznali da dete nije odmah stradalo od udara automobila, već naknadno. Ako tada pokažete emocije svako će vam sa pravom reći da je to neumesno. Ja ne želim da budem kao neki koji su demonstrirali zbog smrti dece. Kako ste se vi osećali, kada znate da je nevino detence stradalo zbog ludaka i psihopata – zapitao je Vučić.

Dodaje da su se svi nadali da je devojčica u Beču, posebno nakon iskaza najbližih srodnika deteta.

– Rano smo mi dobili poruku austrijske policije da to nije Danka – kazao je on.

Foto printskrin Informer TV

Govoreći o napadima Đilasove opozicije zbog toga što je on objavio da je pronađeno telo male Danke, Vučić podseća da su ga napadali da zajedno sa bratom proizvodio drogu na Jovanjici. Podsetio je na pokušaje njegove dehumanizacije.

– Tri godine ste pričali da sam pravio drogu u Jovanjici. To vam kažem zato što ćemo doći do nekih drugih tema, o svemu što su pisali neki drugi mediji. Oko skaj komunikacije. A koga to briga? Kada krenete u fazu nečije kriminalizacije i dehumanizacije, krećete od toga da mu otac nije otac. Slušali smo da mi je majka žena lakog morala, da me je rodila sa Albancem. Pa onda onaj najpokvareniji naslov jednog medija, kada su objavili sliku Fahri Muslijua. To je jedan pristojan čovek, iako imamo različite stavove. Kažu, a ovo je čovek za kog Vučić tvrdi da mu nije otac. Ima li pokvarenijeg naslova od tog – rekao je on.

Dodaje da ga sada optužuju zato što ga je Gašić obavestio da je mala Danka ubijena.

– Ja sam to saopštio u dve reči, i naložio policiji da nastavi rad. Ne zaboravite, imali ste čitavu hajku koju su proizveli jedan advokat, novinar i policajac. Oko toga ko je Oskar. Oni kažu da su 99 odsto sigurni da sam to ja, ali ima delova gde se priča i o Oskaru, i o Vučiću. Dok danas nismo videli kako da naprave atmosferu u Srbiji, kako da organizuju navijače i novinare da sluše vlast – rekao je Vučić, komentarišući nova saznanja iz Skaj komunikacije kavačkog klana.

Govoreći o pisanju regionalnih medija, pre svega iz Sarajeva, kaže da je svima Vučić za sve kriv.

– Ne moram mnogo da pričam o crnogorskim medijima. U Prištini, da ne govorim. U Zagrebu, od Jutarnjeg, gde svuda ima Šolak prste, a i gde nema nije ni važno. I postavite sebi pitanje. Zašto svi oni mrze jednog jedinog čoveka iz Srbije. Evo najgori sam na svetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Jel moguće da bude kampanja svakoga dana u tim medijima. Razmislite zašto je tako. To je zato što ne mogu da podnesu da Srbija raste i da napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to da podnesu, oni hoće slabu Srbiju, koja puzi i na kolenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje – ističe on.

Kaže da mu se niko nije izvinio za pisanje o njegovoj majci, i dodaje da su i Zvicer i Milović na slobodi.

– Što ste lagali narod, pisali da sam ja u ortakluku sa njima. I nema izvinite što smo lagali. Ima bezbroj interesa protiv onoga ko je na vlasti, i na častan način obavlja svoj posao. Otkriću vam nešto. I danas kada sam čitao sve to, i tražio sam informacije iz bezbednosnih službi. Mala je šansa da mi ne dođu glave. Ja ne kukam zbog toga, očekivao sam to 2022. godine, i tada nisam poslušao bezbednosne službe. Kako da se ponašam na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. Oni su odustali u poslednjem trenutku. To su najmoćniji i najopasniji ljudi! Čujem da sada kupuju neke kladionice u Srbiji, da pripreme logistiku za prljave poslove. Svi oni rade uvek uz podršku neke strane službe – kaže Vučić.

Predsednik dodaje da su Zvicer i Milović pisali i o velikosrpskom nacionalizmu zato što se zna ko je njima šef u regionu.

– A znam i ko im je šef van regiona. Ja da sam na njihovom mestu, ja bih ubio Aleksandra Vučića. To im je najpametnije da urade – kazao je on.

Rekao je i da je njegov sin Vukan mnogo lep, i da tatu voli najviše na svetu, komentarišući optužbe da je njegov najmlađi sin hologram.

– Šta god kažu, džaba im je – rekao je Vučić kroz smeh.

Na pitanje šta će biti u kampanji za beogradske izbore, on kaže da postoje neki ljudi koji misle da im vlast pripada po sili prirode.

– Misle da su najpametniji, i odlučili su da moraju da budu na vlasti. Šta je narod odlučio, baš ih briga. Hajde da se podsetimo nečega. Negde u avgustu, kada su radili istraživanja, prošle godine, oni su stajali u Beogradu bolje i bila je manja razlika. Iako su govorili da izbori ne smeju da se raspisuju, odjednom su promenili ploču, i pretili neredima ako ne raspišemo. To je prvi put urađeno, da prete neredima. Kada smo mi bili opozicija, nikada nisu ispunili naš zahtev za izborima. Kada smo imali demonstracije, stavljali su kordone žandarmerije, pa je Ranko Panić ubijen. Blokirali su auto-puteve, upadali u Skupštinu Grada, mnoge druge stvari – podseća Vučić.

Predsednik kaže da je slušao razna tumačenja iz opozicije, a onda su raspisani svi izbori koje su tražili.

– Onda kada smo pobedili na izborima, mi smo rekli da mi nismo Đilas, i da nećemo da formiramo vlast sa bilo kime. Ne razumem politiku Nestorovića, to je krajnje neodogovoran odnos prema državi Srbiji. To što ti želiš da imaš tri odbornika više, cenu za to ne sme da plaća cela zemlja – kaže on.

Dodaje da smo zatim došli dotle da se raspisuju novi izbori, ali im nije odgovarao termin zbog “holideja”.

– To je taj jedan od 10 odmora na koje idu najbogatiji. Srednja klasa i siromašni moraju da rade puno, a ovi što imaju najviše uvek im je država kriva. To je tako u svim državama sveta. Na sve to, oni kažu idemo na “holidej”, ne može tada. Mi onda damo da budu izbori 2. juna, poslednji zakonski rok. Onda oni kažu da neće ni 2. juna. Onda posle kažu da im je kasno, da nemaju vremena. Da prevedem ja to na srpski. Znaju oni da gube izbore, imaju istraživanja koja su im uradili Amerikanci. Uradili su Amerikanci još nešto za njih. Oni znaju da im je teže da pobede u Beogradu nego u Nišu recimo – rekao je predsednik.

Kaže da po istraživanjima SNS ima sigurnu prednost nad opozicijom.

Komentarišući izjavu Dragana Đilasa, ističe da je jasno da oni neće izbore.

– Imali su tri zahteva. Prvi je bio birački spisak, mi smo formirali zajedničku komisiju. Rekli smo da će imati uvid, sve što požele. Pod dva su rekli da su nezadovoljni RTS-om. To izmišljaju, pošto ih na RTS ima kao kusih pasa. Mi smo odmah prisali na njihov zahtev, hajde da vidimo šta može da se uradi. Ja mislim da je RTS njihova najveća podrška. Pod tri, tražili su da izbori budu kada oni kažu. Da li ste ikada čuli da to postoji negde u svetu – zapitao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Predsednik #predlaže #promenu #Krivičnog #zakonika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja