NaslovnaZDRAVLJEMožete li da stojite u ovoj pozi 10 sekundi?

Možete li da stojite u ovoj pozi 10 sekundi?

Da li možete da stojite 10 sekundi u ovoj pozi? Ako ne, vreme je da se zabrinete jer oni koji ne mogu u određenoj pozi da stoje duže od 10 sekundi imaju duplo veći rizik od prerane smrt.

Učesnici istraživanja imali su zadatak da urade jednostavnu vežbu koja je podrazumevala podizanje jedne noge uz istovremeno držanje obe ruke uz telo, a oni koji nisu mogli da zadrže ovaj položaj najmanje 10 sekundi imali su 84 odsto veći rizik za smrt od onih koji su mogli.

Foto: Serhii Kucher / Panthermedia / Profimedia

Razlog za poteškoće u održavanju ravnoteže mogao bi biti gubitak mišića, što starije ljude stavlja u povećan rizik od pada. Shodno tome, ljudi stariji od 70 godina imaju najviše problema sa ravnotežom.

Opadanje kose

orašasti plodovi

„Naše istraživanje pokazuje da je nemogućnost da se završi ovaj test od 10 sekundi kod starijih učesnika povezano sa većim rizikom od smrtnosti i kraćim životnim vekom“, piše BMJ, a prenosi Danas.rs.

Istraživači su proučavali 1.702 muškarca i žene starosti od 51 do 75 godina. Od njih 348 nije moglo uspešno da stoji na jednoj nozi 10 sekundi, uglavnom starijih od 70 godina i onih koji su imali višak kilograma ili dijabetes.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Možete #stojite #ovoj #pozi #sekundi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja