NaslovnaZDRAVLJEVodič kroz indeks telesne mase

Vodič kroz indeks telesne mase

Sigurno ste se nekada zapitali koja je vaša idealna telesna težina i koliko bi trebalo da imate kilograma na osnovu vaše visine i godina. To se može zaključiti na osnovu indeksa telesne mase (BMI) odnosno vrednosti koja se dobije kada se težina u kilogramima podeli sa visinom pojedinca.

Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a skoro svaka treća ima problem sa viškom kilograma. Dok mnogi misle da je u pitanju samo estetski problem, lekari ukazuju da je reč o ozbiljnom oboljenju. Zbog toga je jako važno meriti indeks telesne mase (BMI) koji pokazuje stvarno stanje vašeg zdravstvenog stanja odnosno faktor utvrđivanja zdravstvenog rizika kod odraslih osoba.

Šta je BMI i zašto je važan?

Indeks telesne mase (BMI) je broj koji mnogo toga može da kaže o vašem zdravstvenom stanju. To je, inače, najčešće korišćena metoda merenja gojaznosti jer je jednostavna i vrlo jeftina. Ona koristi vašu visinu i težinu da utvrdi da li je vaša težina zdrava.

Smatra se da su šanse za duži i zdraviji život veće ako je Indeks telesne mase u granicama preporuka stručnjaka. Zbog toga je njegova vrednost veoma važna. Ipak, BMI je samo jedan od faktora koji bi trebalo uzeti u obzir kada je u pitanju praćenje celokupnog zdravstvenog stanja.

Indeks bi mogao biti od pomoći u slučaju određenih oboljenja kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

Kako se računa BMI?

BMI je odnos vaše mase i visine. Izračunava se jednostavno kada podelite masu vašeg tela izraženu u kilogramima sa kvadratom vaše visine izražene u metrima.

Recimo, imate 68 kilograma, a visoki ste 165 centimetara odnosno 1,65m. Izračunavanje vašeg BMI izgleda ovako: 68/(1,65)*2=24,98.

Dakle, vaš BMI je 24,98.

U slučaju računanja indeksa telesne mase, ne uzima se u obzir procenat mišića ili masnih naslaga koje pojedinac ima.

Kategorije telesne mase izgledaju ovako:

– vrednosti ispod 18,5 znače pothranjenost;

-od 18,5 – 24,9 je normalna ili zdrava telesna masa;

-od 25,0 – 29,9 je prekomerna telesna masa;

-od 30,0 – 34,9 je gojaznost;

-od 35 i iznad je patološka gojaznost.

Rezultat između 18,5 i 24,9 znači da ste u „normalnom“ opsegu težine za svoju visinu. Ako je vaš rezultat ispod 18,5 smatra se da niste dovoljno uhranjeni. Između 25 i 29,9 se smatrate gojaznim, a ako je vaš broj 30 do 35 ili više, smatrate se izuzetno gojaznim.

Šta se smatra idealnim BMI?

Normalna vrednost Indeksa telesne mase je između 20 i 25, a neki stručnjaci uzimaju 24 kao normalan prosek telesne mase čoveka.

Normalna uhranjenost (normalna težina) je optimalna težina odrasle zdrave osobe. Ako vaš BMI indeks pokazuje normalnu uhranjenost, znači da vodite računa o ishrani, kretanju i svom zdravlju.

Pravilna izbalansirana ishrana i rekreativno bavljenje sportom će vam pomoći u održanju idealne težine koja najviše odgovara vašem organizmu.

Da li je BMI pouzdan pokazatelj zdravlja?

BMI je samo jedan od faktora koji bi trebalo uzeti u obzir kada je u pitanju praćenje celokupnog zdravstvenog stanja.

On je zasigurno pouzdan parametar za procenu zdravlja populacije, a čak ima važnu ulogu i kod gojaznih osoba, jer ako neko ima BMI 40, sasvim je sigurno da ima visok procenat masti.

Međutim, za osobe koje imaju normalan BMI ili nešto povišen, procenat telesne masti odnosno analiza telesnog sastava je neuporedivo bolji pokazatelj zdravlja. Procenat telesne masti uvek treba odrediti korišćenjem nekog od naučno zasnovanih metoda. Ona koja je nama najdostupnija jesu medicinske vage za određivanje telesnog sastava koje su vrlo pouzdane i tačne.

Danas i brojne kućne vage imaju istu funkciju, ali su one, uglavnom, manje precizne i pouzdane. Međutim, čak i podaci koje dobijete njihovim korišćenjem su bolji pokazatelj vašeg zdravlja nego što je to BMI.

Šta znači ako je BMI visok?

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti. Što je indeks više iznad okvira urednih vrednosti, to je veći rizik od oboljevanja od raznih srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.

BMI će vam pokazati da se nalazite u okviru normalne težine, ali da se, recimo, približavate prekomernoj ili smanjenoj telesnoj težini.

Ako su vaše vrednosti daleko ispod ili iznad proseka, svakako morate otići kod svog lekara, kako biste smanjili rizik za vaše zdravlje.

Relativno visok BMI može biti rezultat ili velike telesne masti ili velike mršave telesne mase (mišića i kostiju).

Međutim, sportisti mogu imati visok BMI zbog povećane mišićne mase, a ne zbog povećane telesne masti. Generalno, osoba koja ima visok BMI verovatno će imati viši procenat masti od normalnog i smatraće se osobom sa prekomernom težinom ili gojaznom osobom, ali ovo se možda ne odnosi na sportiste.

Kako se može smanjiti BMI?

Kada je vaš BMI iznad normalnog opsega, važno je da pronađete načine da ga smanjite, jer visok BMI povećava rizik za veći broj zdravstvenih problema.

BMI može, pre svega, da se smanji ishranom i regulisanjem težine. Jedite puno zdravog voća i povrća. Trebalo bi da pojedete najmanje 5 porcija povrća i voća svakog dana kako biste postigli optimalno zdravlje. U ishranu treba da uključite ugljene hidrate jer su izvor energije.

Umereno konzumirajte mleko i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Smanjite šećer jer on najviše doprinosi visokom BMI. Pijte dosta vode.

Za smanjenje BMI pomaže i vežbanje. Živeti aktivan i zdrav način života je još jedan od efikasnih i sigurnih puteva za smanjenje BMI i postizanje gubitka težine.

Pored zdrave ishrane i redovnog vežbanja, da biste smanjili indeks telesne mase, obezbedite najmanje šest, ali ne više od osam sati spavanja svake noći.

Upravljajte stresom, jer on može dovesti do prejedanja i sporijeg metabolizma.

Izložite sebe prirodnom svetlu kad god to možete. Šetajte ujutru ili držite prozore otvorene kako bi sunčanje učinilo efikasnim smanjenje BMI. Svakog dana se smejte i imajte pozitivan pogled na život. Vedro i veselo raspoloženje može vas podstaći da imate zdrav način života i izbegavate preterano jedenje.

Koja je nova formula za izračunavanje BMI i po čemu se razlikuje od tradicionalne?

Matematičari s Oksforda veruju da tradicionalna metoda računanja indeksa telesne mase ne uzima u obzir da viši ljudi imaju krupnije kosti od onih nižih. Zato je Nik Trefeten osmislio novu formulu za izračunavanje BMI.

Do sada se BMI računao tako što bi se težina u kilogramima podelila s visinom u metrima na kvadrat, ali Trefeten veruje da je ispravan način izračunavanja taj da se prvo broj kilograma pomnoži sa 1,3, a zatim se podeli sa visinom izraženom u metrima podignutom na potencijal 2,5.

Koje su idealne vrednosti BMI za muškarce i žene?

Idealna telesna težina osobe predstavlja najzdraviju telesnu masu osobe, a idealna telesna težina treba da se kreće u opsegu od 18,5 do 24,9 BMI.

Idealnu težinu treba najbolje posmatrati kao zdrav odnos mišića, masti u telu i kostiju jer u suprotnom, mnogi sportisti bi ispali previse debeli.

Postoje neke razlike koje treba imati na umu kada tumačite BMI indeks za muškarce. Prvo, muškarci obično imaju veću mišićnu masu od žena, što može dovesti do viših BMI čak i ako imaju manje telesne masti.

Muškarci takođe nakupljaju više visceralne masti kako stare, ali ipak u manjim količinama nego žene. Moguće da neke žene imaju BMI ispod 30, a udeo telesne masti im je veći od 35 odsto, što bi značilo da su izložene većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s gojaznošću.

Da li BMI važi za decu isto kao i za odrasle?

S obzirom na to da deca imaju drugačije proporcije i drugačije odnose visine i težine nego odrasle osobe, BMI je specifičan za pol i uzrast. To znači da se BMI kod dece izračunava na isti način kao i kod odraslih, ali se tumači drugačije. Takođe, kod dece se češće koriste percentili.

Za decu ispod dve godine ne postoje percentili i vrednosti BMI, ali je jako važno identifikovati decu mlađu od 24 meseca koja imaju rizik od gojaznosti radi prevencije iste.

Kako mišićna masa može uticati na BMI?

Sportisti mogu da imaju visok BMI zbog povećane mišićne mase, a ne zbog povećane telesne masti.

Generalno, osoba koja ima visok BMI verovatno će imati viši procenat masti od normalno i smatraće se osobom sa prekomernom težinom ili gojaznom osobom, ali ovo se možda ne odnosi na sportiste.

Da li postoji razlika u izračunavanju BMI za starije osobe?

Indeks telesne mase je pokazatelj prehranjenosti ili pothranjenosti za sve osobe starosti od 20 do 65 godina i izračunava se po istoj formuli za ovu starosnu grupu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vodič #kroz #indeks #telesne #mase

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja