NaslovnaVESTIApsolutno nam je jasno da Ukrajina mora da dobije ovaj rat

Apsolutno nam je jasno da Ukrajina mora da dobije ovaj rat

Tanjug/AP

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i njegov francuski kolega Stefan Sežurne uputili su poziv za jačanje podrške Ukrajini.

“Apsolutno nam je jasno da Ukrajina mora da dobije ovaj rat. Ako Ukrajina izgubi, gubimo svi mi. Troškovi izostanka podrške Ukrajini sada biće daleko veći od troškova odbijanja (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ali, kao što je rečeno u diskusiji tokom konferencije u Parizu u februaru, moramo učiniti još više kako bismo osigurali da pobedimo Rusiju. Svet gleda i sudiće nam ako ne uspemo”, navedeno je u zajedničkom tekstu britanskog i francuskog ministra za britanski Telegraf, a povodom obeležavanja 120. godišnjice saveza “Srdačne antante”, kojim su dve nacije 8. aprila 1904. godine razgraničile interesne sfere u nekadašnjim kolonijama i okončale vekove ratova i neprijateljstva.

Kameron planira da tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama ove nedelje pozove Kongres SAD da poveća finansijsku podršku, što “može da promeni situaciju” u Ukrajini, navodi list.

Dodaje se da će tokom posete Vašingtonu šef britanske diplomatije upozoriti SAD da rizikuju bezbednost Zapada odlaganjem novog paketa pomoći Ukrajini i da će tokom sastanka u četiri oka pozvati Majka Džonsona, predsedavajućeg Predstavničkog doma, da spreči svoje republikanske kolege da nastave blokiranje podrške Ukrajini.
Ranije ove godine, Velika Britanija je najavila još 2,5 milijardi funti za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, dok je Evropska unija obećala dodatnih 50 milijardi evra.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Apsolutno #nam #jasno #Ukrajina #mora #dobije #ovaj #rat

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja