NaslovnaPLANETAPronađen 13-godišnjak koji je nestao u Zagrebu

Pronađen 13-godišnjak koji je nestao u Zagrebu

Policija je pronašla 13-godišnjaka koji je juče nestao na području Laništa u Zagrebu.

„Obaveštavamo Vas da je maloletnik rođen 2010. godine koji se tokom jučerašnjeg dana udaljio s područja Laništa pronađen te ujedno koristimo priliku da se zahvalimo na angažmanu medija i građana koji su, ne samo u ovoj nego i u sličnim situacijama, odreagovali društveno odgovorno i pokazali svoju senzibilnost prema najranjivijim društvenim grupama“, objavila je večeras zagrebačka policija, piše Index.hr.

Aktiviran NENO alarm

Policija je danas popodne zbog dečakovog nestanka aktivirala i tzv. NENO alarm. Taj alarm se koristi kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dete oteto i/ili je neposredno ugrožen njegov život i zdravlje ili je izloženo teškoj viktimizaciji.

Ovo je drugi put da je policija upalila NENO alarm. Prvi put je bilo sredinom februara, kad je u Zagrebu nestala devojčica. NENO je, podsetimo, kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira preko društvenih mreža.

Što je NENO alarm?

Hrvatska policija je NENO alarm pustila u funkciju krajem 2022. godine te se radi o hrvatskoj verziji onog što je u SAD-u poznato kao Amber Alert. Ako dete nestane, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava kompaniju Meta, koja šalje upozorenje odnosno NENO alarm korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, i to u krugu od 160 kilometara od mesta u kojem je dete posljednji put viđeno.

***

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pronađen #13godišnjak #koji #nestao #Zagrebu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja