NaslovnaRAZONODAMilica Stojadinović Srpkinja, pesnikinja i ratni izveštač

Milica Stojadinović Srpkinja, pesnikinja i ratni izveštač

U Konzulatu Republike Srbije u Beču otvorena je izložba posvećena književnici Milici Stojadinović Srpkinji, pod nazivom „Vrdnička vila”. Autorka izložbe je profesorka iz Beča Svetlana Matić na čijoj knjizi „Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji” je postavka panela koju je podržalo Ministarstvo kulture Srbije i zasnovana.


Svedočanstvo o prepisci sa Vukom Karadžićem

Izložbu je u prisustvu velikog broja predstavnika srpske zajednice u austrijskom glavnom gradu otvorila svečano Milica Vučković, odlazeća konzulka Republike Srbije u Beču. Buduća konzulka Milica Topalović govorila je o Milici Stojadinović kao „prvoj srpskoj pesmotvorki, kantautorki i ratnom izveštaču”. Inače, jedna od prvih pesnikinja koje su pisale poeziju na srpskom jeziku, ostala je upamćena po pesničkom dnevniku „U Fruškoj gori” u kom dominira ljubav prema srpskom narodu, običnom životu i prirodi.


Autorka Svetlana Matić 

Autorka Svetlana Matić istakla je da izložbom želi da osvetli lik i delo  „žene koja je volela svoj narod, bila veliki rodoljub i stvarala u teškim životnim okolnostima”. Kako podseća, Srpkinja je negovala prepisku i saradnju sa istaknutim savremenicima iz doba romantizma: Njegošem, Brankom Radičevićem, Ljubom Nenadovićem, kao i sa Vukom i Minom Karadžić i Augustom Franklom koji joj je posvetio knjigu „i čudio se kako je srpski narod zapostavio svoju pesnikinju”. Matić je dodala i da nam je „danas u teška vremena, više nego ikada pre, potrebno da čuvamo svoj nacionalni identitet i srpski jezik”.

Dizajner Dušan Borisavljević predstavio je prepiske sa panela koji prate knjigu o Milici Stojadinović. Izložba će biti otvorena do kraja aprila, a može da se pogleda u radno vreme konzulata.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Milica #Stojadinović #Srpkinja #pesnikinja #ratni #izveštač

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja